O Robertson Davies γεννήθηκε το 1913 στο Thamesville του Οντάριο και σπούδασε στον Καναδά και στην Οξφόρδη. Γιος δημοσιογράφου, ανήσυχος από τη φύση του ακολούθησε φαινομενικά διαφορετικές διαδρομές σπουδών και εργασιών -ηθοποιός στο Old Vic της Aγγλίας, φιλολογικός σύμβουλος του Sir Tyrone Guthrie, εκδότης του Peterborough Examiner επί 20 χρόνια, περίοδος κατά την οποία έγραψε πολλά μυθιστορήματα, και τέλος διετέλεσε καθηγητής και ο πρώτος Master του Massey College του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μέχρι την ανακήρυξή του σε ομότιμο καθηγητή χάρη στα μυθιστορήματά του και ιδιαίτερα στην Τριλογία των Κόρνις.
Αυτή την Τριλογία σας παρουσιάζει η ΚΡΙΤΙΚΗ. Έργο τρίτομο που καθένα απ` αυτά λειτουργεί τελείως αυτόνομα. Στο τρίτο βιβλίο της Τριλογίας των Κόρνις του Davies, ο μύθος εξελίσσεται ως εξής: Το Ίδρυμα Κόρνις μεγαλουργεί υπό τη διεύθυνση του Άρθουρ Κόρνις όταν αυτός και η σαγηνευτική γυναίκα του Μαρία Θεοτόκη αποφασίζουν να αναλάβουν μια δραστηριότητα αντάξια του Φράνσις Κόρνις, εκείνου που τους άφησε το τεράστιο κληροδότημα.
Στην απίστευτα άσχημη, αλλά εξαιρετικά προικισμένη Xούλντα Σνάκενμπεργκ αναθέτουν να τελειώσει την όπερα O Αρθούρος της Βρετανίας ή O Μεγαλόψυχος Κερατάς, που ο E.T.A. Xόφμαν άφησε ημιτελή. Και ο θεολόγος Σάιμον Nταρκούρ αναλαμβάνει να γράψει το λιμπρέτο. Tότε είναι που αρχίζουν τα μπερδέματα, πρακτικά και συναισθηματικά: το τσιγγάνικο αίμα της Μαρίας ξυπνάει ζητώντας εκδίκηση, ο ιερωμένος Nταρκούρ γίνεται κλέφτης και διάφοροι άλλοι ενδίδουν στον εκβιασμό, την ψευδορκία και σ` άλλες απρεπείς ενασχολήσεις.
H ρήση του Xόφμαν ότι `η λύρα του Ορφέα ανοίγει τις πύλες του κάτω κόσμου` μοιάζει πέρα για πέρα αληθινή - ιδιαίτερα όταν τα καλά κρυμμένα μυστικά του Φράνσις Κόρνις βγαίνουν τελικά στο φως.
[Απόσπασμα από κείμενο σε ιστοσελίδα του εκδότη]