Η Κλινική Ψυχολογία είναι από τους πλέον ενδιαφέροντες τομείς της επιστήμης της Ψυχολογίας. Οι εφαρμογές της, οι οποίες ποικίλουν από την αξιολόγηση των αιτούντων βοήθεια, τη διάγνωση, τη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία, την καθιστούν απαραίτητη σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας ιδιαίτερα δε στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των συγγραμμάτων που περιγράφουν το γίγνεσθαι της Κλινικής Ψυχολογίας στην Ευρώπη και ΗΠΑ, το παρόν πόνημα καλύπτει ένα σοβαρό κενό. Την παντελή απουσία συγγράμματος στην ελληνική βιβλιογραφία που να περιγράφει ορισμένες από τις εφαρμογές του αντικειμένου στην Ελλάδα. Το ανά χείρας βιβλίο επιδιώκει να περιγράψει το έργο του Κλινικού Ψυχολόγου σε ποικιλία πλαισίων, στη χώρα μας, με τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που παρουσιάζει το κάθε πλαίσιο αλλά και με τον τρόπο που ασκείται το κλινικό έργο από τους συμμετέχοντες στην παρούσα εργασία.
Στα εισαγωγικά κεφάλαια περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση που ισχύει στην Ελλάδα ως προς τις πανεπιστημιακές σπουδές ψυχολογίας και τις δυνατότητες εξειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία, σε σύγκριση ειδικά με την Μ. Βρετανία. Στη συνέχεια κατατίθενται οι εμπειρίες των συμμετεχόντων από την άσκηση του επαγγέλματος στους διάφορους χώρους όπου υπηρετούν.
Ο αναγνώστης πληροφορείται μεταξύ άλλων, για το ρόλο και το έργο του Κλινικού Ψυχολόγου στον τομέα της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχιατρικών ασθενών, σε φορείς απεξάρτησης από ουσίες (ναρκωτικά, αλκοόλ), σε κέντρα ψυχικής υγείας, σε γενικά νοσοκομεία και σε καταστήματα κράτησης.
Η προσωπική κατάθεση εμπειριών και η γενικότερη καταγραφή των εφαρμογών της Κλινικής Ψυχολογίας στην ελληνική πραγματικότητα κεντρίζει το ενδιαφέρον και ενημερώνει τον αναγνώστη που ενδιαφέρεται για τις κοινωνικές επιστήμες αλλά και τις επιστήμες υγείας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]