Ο άνθρωπος, παράδοξος σταθμός στην εξελικτική πορεία του Σύμπαντος από τη στιγμή του Big Bang - και στον πλανήτη μας, τη Γη, από την εποχή της εμφάνισης των πρώτων μορίων του DNA - είναι πράγματι ένα θαύμα: είναι το μόνο ον το προικισμένο με τη δύναμη να αναθέτει στον εαυτό του εξουσίες. Το μόνο ον που η μοίρα του είναι στα χέρια του.
Αυτό το προνόμιο, ο άνθρωπος το χρησιμοποιεί σήμερα ηλιθίως για να εξασφαλίσει ανόητους και γελοίους σκοπούς ανωτερότητας και κυριαρχίας πάνω στον συνάνθρωπο του· έχει συσσωρεύσει τόσα μέσα καταστροφής ώστε όλα να είναι έτοιμα για την αυτοκτονία της ανθρωπότητας.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1987, όταν ακόμα υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και ήταν η μία από τις δύο μεγάλες δυνάμεις, μαζί με τις ΗΠΑ, που διέθεταν ένα τεράστιο στοκ ατομικών και πυρηνικών όπλων, ικανών να εξαφανίσουν κάθε ίχνος ζωής πάνω στη Γη μέσα σε λίγα λεπτά. Οι συλλογισμοί του συγγραφέα βασίζονται, κυρίως, στον ανταγωνισμό των δύο αυτών δυνάμεων. Τα συμπεράσματά του, όμως, ισχύουν ακόμα και σήμερα, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος. Η δίψα για ανωτερότητα και κυριαρχία, με όλες τις συνέπειες, εξακολουθεί να είναι ο στόχος των διαφόρων κυβερνήσεων που διαθέτουν αυτά τα όπλα. Τρανή απόδειξη η επιμονή της γαλλικής κυβέρνησης να συνεχίζει τις πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό Ωκεανό, το 1996, παρά την παγκόσμια, αλλά ακόμα και του ίδιου του γαλλικού λαού κατακραυγή.
Εκτός, όμως, από την επιδίωξη της ανωτερότητας και της κυριαρχίας, είναι και η δίψα του κέρδους, που, με τις κακές ενέργειες του ανθρώπου σε βάρος του φυσικού μας περιβάλλοντος -με το κάψιμο των δασών, με τα δηλητηριώδη φυτοφάρμακα, με τη ρύπανση των θαλασσών και του αέρα που αναπνέουμε, χάρη στα λογής λογής δηλητηριώδη απόβλητα, αλλά ακόμα και με τη μετατροπή των χορτοφάγων ζώων της διατροφής μας σε σαρκοφάγα (στο πρόσφατο παράδειγμα: οι `τρελές αγελάδες`) - σπρώχνει την ανθρωπότητα στην αυτοκτονία της.
Χρειάζεται, ίσως, λίγη περισσότερη διαύγεια για να τεθούν, επιτέλους και όσο είναι ακόμα καιρός, στην υπηρεσία του ανθρώπου η ευφυΐα μας και η ενεργητικότητά μας για το καλό και όχι για το κακό της ανθρωπότητας. Ας το επιχειρήσουμε!
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]