Σίκινος
Μια ιστορία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9476-35-5
Μανδραγόρας, Αθήνα, 8/2012
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
25 x 17 εκ, 255 γρ, 93 σελ.
Περιγραφή

Mε κινητήρια δύναμη τη βαθιά αγάπη του για το νησί του, ο Πέτρος Φρονίστας αποδόθηκε στην προσπάθεια συγγραφής της δικής του `ιστορίας` για τη Σίκινο. Σ` ένα αφήγημα εύληπτο και ευανάγνωστο, που μπορεί να διαβαστεί και `μονορούφι`, κατορθώνει να συνθέσει τα προσωπικά του βιώματα με τις γνώσεις που έχει αποκομίσει από μια δημιουργική ανάγνωση των πηγών, ελληνικών και ξένων επιστημονικών συγγραμμάτων που παρατίθενται στη βιβλιογραφία. Με ένα πυκνό λόγο που χαρακτηρίζεται από ένα εσωτερικό ρυθμό, ο Πέτρος Φρονίστας περιγράφει τη γεωγραφία του νησιού, την ιστορία του από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, την οικονομία του στην πορεία του χρόνου, την αρχιτεκτονική του, τα μνημεία του, και αναδεικνύει ό,τι το διαφοροποιεί και ό,τι το συνδέει με τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Στις 96 σελίδες του βιβλίου του συμπυκνώνει τη Σίκινο που αγαπά, τη Σίκινο για την οποία πάσχει και αγωνιά. Διασώζει τους μύθους της και τις ντοπιολαλιές, υπερασπίζεται την εκδοχή των Σικινιωτών για τους δικούς τους θρύλους όπως έφτασαν μέχρι σήμερα από γενιά σε γενιά. Τελικά, δεν περιγράφει απλώς τον τόπο, -κτίσματα, εκκλησιές, μνημεία, οικισμούς-, αλλά συνδυαστικά καταγράφει και την ιστορία τους, τις παραδόσεις και τους θρύλους που κινούνται γύρω απ` αυτά, το ρόλο που έπαιξαν στο πέρασμα του χρόνου για την τοπική κοινωνία.
Κατ` αποτέλεσμα, το βιβλίο που έχουμε στα χέρια μας έχει ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό του Φρονίστα, ο οποίος ξεκίνησε απευθυνόμενος αποκλειστικά στους Σικινιώτες. Το βιβλίο βέβαια μιλάει στην ψυχή του κάθε Σικινιώτη που βρίσκει ένα κομμάτι από την προσωπική του ιστορία μέσα σ` αυτό, αλλά εξίσου αποτελεσματικά απευθύνεται σε καθένα που επιθυμεί να υπερβεί μια επιφανειακή γνωριμία με το νησί. Έχοντας διαβάσει το `Σίκινος, μια ιστορία`, βλέπεις τους οικισμούς, τα μνημεία, τα τοπία της Σικίνου γνωρίζοντας το ειδικό τους βάρος κι έτσι μόνο μπορείς πραγματικά να αισθανθείς την ατμόσφαιρα που τα περιβάλλει.
Καταλήγοντας, το `Σίκινος, μια ιστορία` είναι ένα εγχειρίδιο που με απόλυτο σεβασμό τόσο στις επιστημονικές προσεγγίσεις όσο και στη λαϊκή παράδοση, τη φύση και τους ανθρώπους, για μεν τους Σικινιώτες αποτελεί μια συνόψιση της ίδιας τους της ζωής, για δε τους υπόλοιπους αναγνώστες λειτουργεί ως κλειδί για την είσοδο στο νησί, για την αποκωδικοποίηση των `μυστικών` του.
Συμπληρωματικά, να σημειώσουμε ότι το βιβλίο πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό -σύγχρονο αλλά και αρχειακό- και από ένα Παράρτημα στο οποίο αναδημοσιεύονται από το εξαντλημένο σύγγραμμα του Ζαφειρίου Γαβαλά (έκδ. 1931), σικινιώτικες παραδόσεις και καταγραφή κυρίων ονομάτων και επωνύμων των Σικινιωτών.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]