Τα Σκόπια και οι ιδρυτές τους
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-99695-9-8
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 11.94 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
25 x 17 εκ, 80 σελ.
Περιγραφή

Ο Μαρίνος Γ. Βόμβας έχει ξεκινήσει τις έρευνες του για την προϊστορία των αρκάδων από πολύ νωρίς. Με το βιβλίο του αυτό για την ονομασία των Σκοπίων και τους ιδρυτές τους δείχνει, όπως και με το βιβλίο του `Αρκαδία Χαίρε` ότι ολοκληρώνει την έρευνα του γι` αυτό που επιχειρεί μετά από εξονυχιστική διερεύνηση του ξεκινώντας από τις σωστές αφετηρίες. Στο βιβλίο του για τα Σκόπια, οι αναζητήσεις του τον οδηγούν σε κείνους που ξεκίνησαν από τη φτωχική αρκαδική γη, σταμάτησαν στην επίσης φτωχική Ήπειρο, για να ξαναφύγουν αρκετοί από αυτούς ή τους απογόνους τους και να καταλήξουν στην ευφορώτατη γη του Άνω ρου του ποταμού Αξιού. Εκεί θα χτίσουν μια από τις πρώτες πόλεις, με την ήδη αποκτημένη πείρα τους από την πρώτη πόλη που είχαν γύρω στα 4000 π.Χ. χρόνια, στην περιοχή του σημερινού χωριού Καμενίτσα στη Γορτυνία της Αρκαδίας, οικοδομήσει.
Με αυτά τα δεδομένα και ότι άλλο μας προσφέρεται από την ιστορική μνήμη και τη γραπτή Ιστορία θα διερευνηθεί ο χώρος και ο τρόπος δράσης των πελασγικής καταγωγής πρωτοκατοίκων της περιοχής των Σκοπίων, την οποία από το όνομα του γενάρχη τους Δάρδανου, τιμητικά θα ονομάσουν Δαρδανία, όπως και την πόλη που μέσα στα όριά της έχτισαν.
Για το γεγονός αυτό και τη φυσιολογική εξέλιξη και συνέχεια των όσων ακολούθησαν από τη στιγμή της ίδρυσης της πόλης μέχρι τις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα που οι σλαύοι θα φανούν στην πόλη με το ελληνικότατο όνομα Σκοπειά και την περιοχή της, είχε τρέξει πολύ νερό στο ποτάμι που την διέσχιζε και στο οποίο οι πρωτοκάτοικοι του τόπου είχαν δώσει το επίσης Ελληνικότατο όνομα Αξιός. Δεν θα είναι από τους τελευταίους οι σημερινοί σκοπιανοί που θα αναζητούν ξένες δόξες για τον εαυτό τους. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακούμε κάθε λίγο και κάποιο νέο από όσους έχουν την αφέλεια να πιστεύουν πως και αυτοί πρόσφεραν πριν ακόμα εμφανιστούν στο προσκήνιο της Ιστορίας κάτι στον πολιτισμό. Άλλοι γείτονες μας, τώρα τελευταία, αποφάσισαν να μεταφέρουν την Αρχαία Ολυμπία στην Αττάλεια, από όπου είχαν ξεκινήσει κατά την επιθυμία τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]