Χτίζοντας το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα: Η λογική του κράτους
Τέταρτη ετήσια διάλεξη προς τιμήν του Νίκου Πουλαντζά 2010
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9535-27-4
Νήσος, Αθήνα, 1/2012
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 6.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 41 σελ.
Περιγραφή

Ο Μάικλ Λίμποβιτς είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ (Simon Fraser University, Burnaby. B.C.) του Καναδά (Βανκούβερ). Είναι ιδιαίτερα γνωστός διεθνώς τόσο για το δημοσιευμένο έργο του γύρω από τη θεωρία του Μαρξ και τα ζητήματα που αφορούν τη μετάβαση στο σοσια-λισμό όσο και για την πολιτική του δράση. Το βιβλίο του Beyond Capital: Marx`s Political Economy of the Working Class (Λονδίνο: Palgrave Macmillan, 2003). Πέρα από το Κεφάλαιο: Η μαρξική πολιτική οικονομία της εργατικής τάξης), το οποίο μεταφράστηκε στα ισπανικά (κυκλοφόρησε στην Ισπανία, τη Βενεζουέλα και την Κούβα), τουρκικά, περσικά, κορεάτικα και κινέζικα, κατέκτησε για το έτος 2004 το διεθνές Βραβείο στη μνήμη των Ισαάκ και Ταμάρα Ντόιτσερ (Isaac and Tamara Deutscher Memorial Prize) ως το καλύτερο και πλέον καινοτόμο σύγγραμμα στη θεωρητική παράδοση του μαρξισμού. [...]
Ο Μάικλ υπήρξε σύμβουλος του υπουργείου Κοινωνικής Οικονομίας της Βενεζουέλας και σήμερα διευθύνει το Πρόγραμμα για την πρακτική κοινωνικού μετασχηματισμού και την ανθρώπινη ανάπτυξη στο Διεθνές Κέντρο Miranda (που υπάγεται στο υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης της Βενεζουέλας) στο Καράκας. Στο Διεθνές Κέντρο Miranda οργανώνονται συζητήσεις `στρογγυλής τραπέζης` με συνδικαλιστές σε εβδομαδιαία βάση, εστιασμένες κυρίως σε ζητήματα εργατικού ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας. Το σύντομο βιβλιαράκι του El Camino al Desarrollo Humano (Ο δρόμος προς την ανθρώπινη ανάπτυξη) εκδόθηκε στη Βενεζουέλα το 2008 και κυκλοφόρησε το 2009 στα αγγλικά με τίτλο The Path to Human Development: Capitalism or Socialism? από τις εκδόσεις Monthly Review και από τον ινδικό εκδοτικό οίκο Books for Change. Το βιβλιαράκι αυτό χρησιμοποιείται από βενεζουελάνους συνδικαλιστές ως διδακτικό υλικό, χρήσιμο για τη διαδικασία εργατικού ελέγχου και κοινωνικού μετασχηματισμού στη χώρα.
Σήμερα, ο Μάικλ Λίμποβιτς δουλεύει για την έκδοση ενός νέου βιβλίου, αντικείμενο του οποίου είναι οι αντιφάσεις των καθεστώτων του λεγόμενου `υπαρκτού σοσιαλισμού`. Η αναγκαιότητα για αυτό το βιβλίο προέκυψε από τις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις που συνοδεύουν το στρατηγικό πρόταγμα για την ανατροπή του καπιταλισμού και το `σοσιαλισμό του 21ου αιώνα` όχι μόνο στη Βενεζουέλα, αλλά και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική και παντού στον πλανήτη.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο Μάικλ Λίμποβιτς δεν είναι ένας ακαδημαϊκός μαρξιστής, αλλά ένας στρατευμένος αγωνιστής της Αριστεράς, που συνδέει την πολιτική του παρέμβαση στο χώρο της θεωρίας με την άμεση πολιτική παρέμβαση και δράση, για την αμφισβήτηση και ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων εξουσίας σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα και για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. [...] Γιάννης Μηλιός. (Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας την Οικονομικής Σκέψης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο)


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ, Γιάννης Μηλιός
ΜΑΙΚΛ ΛΙΜΠΟΒΙΤΣ:
ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Κρίσεις και ταξικός πόλεμος
Ο 'ισχυρός κρίκος': πρακτική και ανθρώπινη ανάπτυξη
Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα
Υποτάσσοντας την παλιά κοινωνία
Η πρόκληση της αναπαραγωγής
Η αναγκαιότητα του σοσιαλιστικού μοντέλου ρύθμισης
Το κράτος στο σοσιαλιστικό μοντέλο ρύθμισης
Η πάλη για τη δημιουργία μιας κρίσης του καπιταλισμού
Βιβλιογραφία