[...] Τα έργα της εκθέσεως, εκτός από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Τραπέζης, προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη, από ιδιωτικές συλλογές, καθώς και από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και παρουσιάζονται στον Πολιτιστικό χώρο της Alpha Bank και στο παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα για τη συνεργασία και τη γενναιοδωρία της, καθώς και τους συνεργάτες της στην Αθήνα και το Ναύπλιο, που συντέλεσαν στην πραγματοποίηση της εκθέσεως. Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε και στο μέλλον μία κοινή πορεία μέσα από δραστηριότητες πολιτισμού στην πόλη του Ναυπλίου.
Ο χορηγός
Χρώματα και σχήματα που ξαφνιάζουν με την απέραντη ποικιλία τους, αρμονίες που ξεπερνούν και την πιο τολμηρή φαντασία. Τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν το αριστούργημα της δημιουργίας. Πώς θα μπορούσαν ν` αφήσουν αδιάφορους τους ζωγράφους; Από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. οι νωπογραφίες του μινωϊκού πολιτισμού, στην Κρήτη και τη Θήρα, ξετυλίγουν μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας το περιβόλι μιας αμάραντης άνοιξης: κρίνα, άγρια ρόδα, ανθισμένα φασκόμηλα και κρόκοι φυτρώνουν ζωηρά ανάμεσα στα βράχια, με μια πνοή ζέφυρου αιχμάλωτη στα φυλλώματά τους.
Ανάλογη έκρηξη θα ξαναβρούμε μονάχα στην ελληνιστική ζωγραφική και στον ρωμαϊκό αντικατοπτρισμό της. Λέγεται μάλιστα πως αυτή η τελευταία, όταν ήρθε στο φως με τις ανασκαφές που έγιναν στη Ρώμη στην αρχή του 16ου αιώνα, εντυπωσίασε τόσο βαθιά τον Ραφαέλο, έφορο αρχαιοτήτων της αιώνιας πόλης, που τον οδήγησε, εκείνον και τους μαθητές του, να γεμίσει με άνθη και ανθοπλόκαμους τις τοιχογραφίες του.
Η νεκρή φύση όμως θα περιμένει σχεδόν ένα αιώνα ακόμη για να κερδίσει την ανεξαρτησία της ως ιδιαίτερο είδος ζωγραφικής. Η πρώτη νεκρή φύση αποδίδεται στον Καραβάτζιο και ζωγραφίζεται λίγο πριν από το 1600. Απεικονίζει με ψευδαισθησιακή ενάργεια ένα πανέρι με φρούτα, σταφύλια και αμπελόφυλλα πάνω σ` ένα φόντο χρυσής ώχρας.
Η ανθογραφία, ιδιαίτερη κατηγορία της νεκρής φύσης, θα γνωρίσει μεγάλη ακμή και θα αποκτήσει φανατικούς πελάτες στην ευημερούσα αστική κοινωνία των Κάτω Χωρών τον 17ο αιώνα. [...]
Στη νεότερη ελληνική ζωγραφική, υπέροχες ανθογραφίες ζωγράφισαν οι εκπρόσωποι της Σχολής του Μονάχου και ιδιαίτερα ο Γύζης και ο Ιακωβίδης. Στον Πανταζή, τα άνθη μεταβάλλονται σε χρωματικά συμβάντα. Οι ζωγράφοι του ελληνικού μοντερνισμού συνέχισαν να ζωγραφίζουν άνθη ολοένα και πιο αφαιρετικά. Άνθη ζωγραφισμένα με το ιδιαίτερο ύφος κάθε ζωγράφου θα βρούμε με τις υπογραφές του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Γκίκα, του Τέτση κ.ά. [...]
Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank κ. Γιάννη Σ. Κωστόπουλο, καθώς και όλους όσους συνεργάστηκαν για την προετοιμασία και την παρουσίαση της έκθεσης αυτής.
Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα