Άπαντα 2
Περί του Απολλοδώρου κλήρου: Περί του Κίρωνος κλήρου: Περί του Αστυφίλου κλήρου: Περί του Αριστάρχου κλήρου: Περί του Αγνίου κλήρου: Υπέρ Ευφιλήτου: Αποσπάσματα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-352-376-5
Κάκτος, Αθήνα, 1997
1η έκδ., Ελληνική, Αρχαία, Ελληνική, Νέα
€ 11.66 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 13 εκ, 259 σελ.
Ελληνική, Αρχαία (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Περί του Απολλοδώρου κλήρου / Περί του Κίρωνος κλήρου / Περί του Αστυφίλου κλήρου / Περί του Αριστάρχου κλήρου / Περί του Αγνίου κλήρου: Λόγοι που αφορούν επίσης υποθέσεις δικαστικής διεκδίκησης κληρονομιάς. Πηγή πληροφοριών για το κληρονομικό δίκαιο της εποχής.
Υπέρ Ευφιλήτου: Λόγος σχετικός με υπόθεση στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.
Αποσπάσματα: Αποσπάσματα προερχόμενα από μη σωζόμενα έργα που αποδίδονται στον Ισαίο.
Ο ρήτορας Ισαίος άκμασε την πρώτη πεντηκονταετία του 4ου αιώνα π.Χ. Ίσως ήταν απόγονος Αθηναίων κληρούχων, που περί τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. εγκαταστάθηκαν στη Χαλκίδα. Ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς προσδιορίζει τη δράση του ρήτορα μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο και θεωρεί πως αυτή επεκτείνεται μέχρι το 350 π.Χ. περίπου. Ο Ισαίος υπήρξε μαθητής του Ισοκράτη και δάσκαλος του Δημοσθένη. Ήταν σύγχρονος του Λυσία, τον οποίο μερικώς μιμήθηκε. Δεν απήγγειλε δημόσια τους λόγους του, αλλά η δραστηριότητά του ήταν κυρίως αυτή του δασκάλου της ρητορικής και του λογογράφου. Στην πολιτική ζωή δεν είχε ενεργό ανάμειξη. Ο Ισαίος συναριθμήθηκε με τους άλλους μεγάλους της αρχαίας ρητορικής στον Κανόνα των Αττικών ρητόρων. Τούτο όμως δεν συνέβαλε στο να φτάσει μέχρι τις μέρες μας κάτι παραπάνω από το σχεδόν ένα πέμπτο της όλης παραγωγής του: από τους εξήντα τέσσερις λόγους που του αποδίδει η παράδοση, γνήσιοι θεωρούνται λίγο περισσότεροι από πενήντα, των οποίων γνωρίζουμε τους τίτλους. Ακέραιοι σώζονται δώδεκα.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

ΠΕΡΙ ΤΟ ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΙΡΩΝΟΣ ΚΛΗΡΟΥ
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΣΤΥΦΙΛΟΥ ΚΛΗΡΟΥ
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ ΚΛΗΡΟΥ
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΝΙΟΥ ΚΛΗΡΟΥ
ΥΠΕΡ ΕΥΦΙΛΗΤΟΥ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ