Εγκαινιάζοντας την έκθεση "Από τον Τιτσιάνο στον Πιέτρο ντα Κορτόνα: το ιερό, ο μύθος, η ποίηση...", επιθυμώ πρωτίστως να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για την πλήρη στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής.
Για πρώτη φορά εκτίθενται στην Ελλάδα τα σπουδαιότερα δείγματα της ιταλικής τέχνης του 16ου και του 17ου αιώνα, μέσω μιας πρωτότυπης συλλογής που εκτείνεται από τα αριστουργήματα του Τιτσιάνο έως τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του Ανίμπαλε Καράτσι και τις "νεο-βενετσιάνικες" αναζητήσεις του Πιέτρο ντα Κορτόνα, ακολουθώντας μιαν εξελικτική πορεία που οδηγεί στη διαμόρφωση της νέας μπαρόκ ζωγραφικής.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν διαφορετικές καλλιτεχνικές διαδρομές, που διασταυρώνονται μεταξύ τους, οι οποίες παραπέμπουν στην κλασική μυθολογία, στα βιβλικά θέματα και στη γυναικεία παρουσία, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην εξέλιξη της τέχνης του Τιτσιάνο που αποτέλεσε ένα σταθερό σημείο αναφοράς στην Ευρώπη από τον 16ο αιώνα και εξής.
Ένα τόσο μεγάλης σημασίας γεγονός θα συμβάλει σημαντικά στο να φέρει ακόμη πιο κοντά την Ιταλία και την Ελλάδα, δύο χώρες που ενώνονται από την κοινή αξιέπαινη προσπάθεια να προωθήσουν και να στηρίξουν την κουλτούρα και την τέχνη, ορόσημα του πολιτισμού μας. [...]
(από τον χαιρετισμό του Giorgio Napolitano, Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας)
Λήγοντος του 20ου και αρχομένου του 21ου αιώνα, με αφορμή τις μεγάλες εικαστικές εκθέσεις "Pablo Picasso: Σπουδές για τη Γκερνίκα" (1999) και "Salvador Dali: Μύθος και ιδιομορφία" (2002), που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η αείμνηστη Ντόλλη Γουλανδρή και ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, έθεσαν ως στόχο τη δημιουργία μιας εκθεσιακής τριλογίας, που θα αφορούσε σε τρεις μεγάλους δημιουργούς του 16ου και του 17ου αιώνα: τον Τιτσιάνο, τον Γκρέκο και τον Καραβάτζιο. Ωστόσο, τα πράγματα ήρθαν έτσι, ώστε η πραγματοποίηση των παραπάνω προσπαθειών να προκύψει με αντίθετη φορά: η πρόταση για συνεργασία με την Ιταλική πρεσβεία για τον Καραβάτζιο ξεκίνησε το 2005 και πραγματοποιήθηκε το 2006, η πρόταση και η πραγματοποίηση της έκθεσης για τον Γκρέκο έγινε σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ισπανίας το 2007, ενώ η πρόταση του Πρέσβη της Ιταλίας κ. Gianpaolo Scarante, την ίδια χρονιά, ολοκληρώνει την τριλογία με την παρούσα έκθεση υπό τον τίτλο "Από τον Τιτσιάνο στον Πιέτρο ντα Κορτόνα: το ιερό, ο μύθος, η ποίηση...". [...]
(από την εισαγωγή της Σάντρας Μαρινοπούλου, νέας προέδρου του Ιδρύματος Νικολάου Π. Γουλανδρή, και του καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης)
Περιέχονται τα κείμενα:
- Giovanni Morello, "`Ιερό και βέβηλο` στον Τιτσιάνο"
- Claudio Strinati, "Το μεγαλείο του Τιτσιάνο"
- Sergio Guarino, "Τα Βακχανάλια του Τιτσιάνο στη Ρώμη",
πλήρης, σχολιασμένος κατάλογος των έργων, από ομάδα τεχνοκριτικών, βιβλιογραφία και παράθεση των κειμένων στα ιταλικά και στα αγγλικά.