Από τον ανήλικο Όθωνα στην καγκελάριο Μέρκελ
180 χρόνια παρουσίας των Γερμανών στην Ελλάδα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-16-4800-2
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 12/2012
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 16.92 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 509 γρ, 398 σελ.
Περιγραφή

Από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της Ελλάδας, το 2009, οι ελληνογερμανικές σχέσεις εισήλθαν στην πλέον δύσκολη περίοδό τους μετά από εκείνη της Κατοχής. Η χειρότερη σύγχρονη κρίση της χώρας -οικονομική, πολιτική και κοινωνική- συνέπεσε με τη σταδιακή ανάδυση της Γερμανίας σε κυρίαρχη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μετάλλαξή της από έναν μεταπολεμικό συναινετικό εταίρο σε ένα κράτος που πλέον δεν έχει αμφιβολίες για το πώς θα πρέπει να προβάλει την οικονομική και πολιτική του ισχύ.
Με αφορμή την παρούσα δύσκολη και ευαίσθητη φάση που περνούν οι διμερείς σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου, το βιβλίο αποτελεί μια ιστορική και πολιτική αφήγηση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Πρόκειται για μια πολύπλευρη σύνθεση, που καλύπτει μια περίοδο 180 χρόνων, από τον ορισμό του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας, το 1832, έως σήμερα και την πολιτική στάση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στην κρίση χρέους και την Αθήνα. Μέσα σε αυτά τα 180 χρόνια των ελληνογερμανικών σχέσεων, το βιβλίο ερευνά τη Βαυαροκρατία των πρώτων ετών, την εξωτερική πολιτική του Μπίσμαρκ απέναντι στην Ελλάδα, το Β` Ράιχ και την επέλαση των ναζιστικών στρατευμάτων, όπως και τη σκοτεινή, δραματική περίοδο της Κατοχής.
Στη συνέχεια περιγράφονται οι πολιτικές και οικονομικές παράμετροι της μεταπολεμικής περιόδου, η οποία άνοιξε μια νέα φάση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, υπό τη σκιά, ωστόσο, του Ψυχρού Πολέμου. Ακολουθούν οι δεκαετίες του `80 και `90 και η ένταξη της Ελλάδας πρώτα στην ΕΟΚ και ύστερα στην Ευρωζώνη - και στις δύο περιπτώσεις με τη στήριξη του Βερολίνου.
Το βιβλίο καταλήγει στη σημερινή Ευρώπη της κρίσης. Εξετάζει τον νέο, ισχυρό ρόλο της Γερμανίας μέσα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλύει τα αίτια της πολιτικής στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα και δοκιμάζει, με αφορμή την ελληνική κρίση και τη γερμανική στάση, μιαν αναψηλάφηση του ιστορικού ζητήματος που έχει πρωτοδιατυπώσει σε μια ομιλία του ο Τόμας Μαν: για μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι για μια γερμανική Ευρώπη.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
1. Άνοδος και πτώση του Όθωνα
2. Η κληρονομιά στο Α' Ράιχ
3. Το Β' Ράιχ πίσω από τον Εθνικό Διχασμό
4. Τα καπνά και τα όπλα
5. Η Ελλάδα υπό γερμανικό ζυγό
6. Λιμός, θάνατος, μαύρη αγορά
7. Βία και τρομοκρατία 1941 - 1944
Μαρτυρικές πόλεις και χωριά
8. Εγκληματική πολιτική στην οικονομία
Ο απολογισμός της Κατοχής
9. Επανορθώσεις του Α' Πολέμου
10. Κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις
11. Η μεταπολεμική Γερμανία
12. Οι Έλληνες 'γκασταρμπάϊντερ'
13. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις (1945 - 2008)
14. Η περίπτωση της Ζήμενς
15. Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση
16. Η Αθήνα και το Βερολίνο στα χρόνια της κρίσης
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ