Η συγγραφή του παρόντος βιβλίου έγινε, κυρίως, για την κάλυψη διδακτικών αναγκών φοιτητών των γεωτεχνικών και γενικότερα των θετικών επιστημών, ενώ παράλληλα αποτελεί χρήσιμο βοήθημα στους πτυχιούχους των αντίστοιχων τμημάτων και σχολών σε ότι αφορά στις βιοκλιματικές εφαρμογές. Διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχονται οι βασικές γνώσεις για την κατανόηση ειδικών θεμάτων που αναλύονται στο βιβλίο, ενώ με τα παραδείγματα και τις ασκήσεις που συνοδεύουν το κάθε κεφάλαιο δίνεται η δυνατότητα για την καλύτερη εμπέδωσή τους.
Για την κάλυψη ενός ευρέως φάσματος βιοκλιματικών εφαρμογών και για την επίτευξη της απαιτούμενης συνοχής το βιβλίο χωρίστηκε σε εννέα επιμέρους κεφάλαια. Τα πρώτα αναφέρονται στον προσδιορισμό-εκτίμηση επιλεγμένων μικρομετεωρολογικών παραμέτρων, στην περιγραφή των κλιματικών και βιοκλιματικών ταξινομήσεων και δεικτών, ως και των κυριότερων κλιματικών ζωνών της γης, εστιάζοντας στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Στα επόμενα κεφάλαια περιγράφονται οι μικροκλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους, η διαδικασία λήψης και αξιοποίησης των φαινολογικών παρατηρήσεων, οι κλιματικές αλλαγές, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκτίμηση του κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς και στη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Συνεργάτες του τόμου: Αικατερίνη Χρονοπούλου-Σερέλη, Ιωάννης Τσίρος, Αθανάσιος Καμούτσης, Αριστείδης Ματσούκης, Φωτούλα Δρούλια, Κωνσταντίνος Χρονόπουλος.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]