Μετά από μια μακρά περίοδο, στη διάρκεια της οποίας η επιβίωση του ανθρώπου στηριζόταν αποκλειστικά στο κυνήγι και στην τροφοσυλλογή, σημειώθηκε μια αποφασιστική καμπή στην ανθρώπινη ιστορία με την εμφάνιση των πρώτων μόνιμα εγκατεστημένων σε χωριά κοινοτήτων και, στη συνέχεια, με την εμφάνιση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας: δύο νέων τρόπων παραγωγής που θα επικρατήσουν ως θεμέλια των σύγχρονων δικών μας κοινωνιών. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, η οποία ονομάστηκε Nεολιθική Επανάσταση, συνέβη για πρώτη φορά στην Εγγύς Ανατολή.
Στην παρούσα μελέτη για την προέλευση της γεωργίας και την εξάπλωση των πρώτων παραγωγικών κοινωνιών έξω από τη Συροπαλαιστίνη, ο Jacques Cauvin μας ενημερώνει για τις τελευταίες αρχαιολογικές και διεπιστημονικές ανακαλύψεις, εντάσσοντάς τις συγχρόνως σε μια ιστορική προοπτική.
Εάν πράγματι οι ρίζες της σημερινής κατάστασης της ανθρωπότητας, όσον αφορά τους πολιτισμούς αλλά και τους τρόπους ζωής και παραγωγής, βρίσκονται στη Nεολιθική Επανάσταση, είναι επόμενο ο συγγραφέας να διερωτάται ακριβώς για τη φύση και τις αιτίες της μεγάλης αυτής αλλαγής. Τα οικονομιστικά μοντέλα, που πάντοτε θεωρούσαν την παραγωγή της τροφής ως απάντηση σε βιολογικές, δημογραφικές και οικολογικές πιέσεις, εγκαταλείπονται χάριν μιας πραγματικής πολιτισμικής μετάλλαξης, της Επανάστασης των Συμβόλων, που είχε προηγηθεί της αποφασιστικής εκείνης στιγμής στην ιστορία μας.
O προϊστοριολόγος Jacques Cauvin υπήρξε διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας. Από το 1958 αφιέρωσε τις έρευνές του στην εμφάνιση των πρώτων χωριών, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Εγγύς Ανατολή. Διηύθυνε πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές στον Λίβανο, τη Συρία και την Τουρκία.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]