Η ύπαρξη του κυβερνοχώρου ως μέσου επιχειρηματικότητας, ενημέρωσης, επικοινωνίας, συνάθροισης, διαβούλευσης και διασκέδασης επιδρά καθοριστικά στην καθημερινότητά μας.
Η ανάγκη μελέτης αυτής της νέας πραγματικότητας και η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς στις συνθήκες που διαμορφώνουν τα τεχνολογικά κατασκευασμένα περιβάλλοντα δημιουργεί ένα σημείο σύγκλισης διαφορετικών μεταξύ τους επαγγελματικών πεδίων: της Κοινωνιολογίας, της Ψυχολογίας, της Οικονομίας, και των εφαρμογών των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας.
Με αφετηρία αυτή τη σύγκλιση, το βιβλίο καταγράφει τη μέχρι σήμερα διεπιστημονική συνεργασία και τα αποτελέσματά της. Ως σημείο παρατήρησης έχει επιλεγεί η τεχνολογική πλευρά, μέσω της οποίας προσεγγίζονται οι υπόλοιπες. Η προσέγγιση είναι τεχνική, καθώς αναφέρεται στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Διαδικτύου, στις τεχνολογίες που υλοποιούν αυτούς τους κανόνες, και στη συστημική μελέτη των αλληλεπιδράσεων του Διαδικτύου με την κοινωνία σε επίπεδο χρήσεων και αποδόσεων.
Δίνεται έμφαση σε θέματα:
- Τεχνικά: Τι είναι το Διαδίκτυο; Ποιες είναι οι υπηρεσίες του; Ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται;
- Διαδικτυακής αλληλεπίδρασης: Αμεσότητα, συνεχής πρόσβαση, μηδενικό κόστος, δικτυακά φαινόμενα, διαδικτυακή μνήμη, ασυμμετρία πληροφοριών, αξιοπιστία, κ.ο.κ.
- Διαδικτυακής συμπεριφοράς: Δυνητικές ταυτότητες, δυνητικό σώμα, έλλειμμα προσοχής, μειωμένη χρήση αισθήσεων, κειμενικότητα, σχετικότητα χρόνου, κ.ο.κ.
- Διαδικτυακών κοινοτήτων και ιοτοκουλτούρας: Τι είναι η δυνητική κοινότητα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Πως διαμορφώνεται η ιστοκουλτούρα;
- Επιχειρησιακής χειραγώγησης και εθισμού χρηστών.
- Εργασίας και οργάνωσης εργασίας: Ανατροπή γνωστικών διαδικασιών, κατάρρευση χρονικής, χωρικής και ιεραρχικής οργάνωσης.
- Κανονιστικά: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κανονιστικού πλαισίου; Ποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα;
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]