Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού υποδέχεται με ιδιαίτερη συγκίνηση την έκθεση `Εικόνες από τις θρακικές ακτές του Εύξεινου Πόντου`, που αποτελεί επιστέγασμα της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της Εθνικής Πινακοθήκης Τέχνης της Σόφιας και του Μουσείου μας, στο πλαίσιο συμφωνίας των παραπάνω φορέων των δύο χωρών, που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του 2006.
Ο Εύξεινος Πόντος υπήρξε χώρος μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Τα θρακικά παράλιά του αποτελούσαν προέκταση του ζωτικού χώρου της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας, της Κωνσταντινούπολης. Παρόλο που η περιοχή αυτή γνώρισε πληθυσμιακές ανακατατάξεις, άλλοτε ως μέρος της αυτοκρατορίας και άλλοτε όχι, είναι γεγονός ότι η πνευματική και καλλιτεχνική ακτινοβολία του Βυζαντίου επηρέασε έντονα τον πολιτισμό των λαών της περιοχής. Η επιρροή οφείλεται και σε δύο σημαντικούς παράγοντες, στον εκχριστιανισμό τους και στη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου, έργα και τα δύο της βυζαντινής πολιτικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μάρτυρες της επιρροής αυτής είναι και οι 52 εικόνες της έκθεσης, που προέρχονται από τις θρακικές ακτές της Μαύρης θάλασσας, τη Μεσημβρία, τη Σωζόπολη, τη Βάρνα, την Αγαθούπολη και το Βασιλικό, και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.
Το Μουσείο μας ενθαρρύνει και επιδιώκει την πραγματοποίηση προγραμμάτων που αποσκοπούν στην ανάδειξη όψεων του βυζαντινού πολιτισμού και ιδιαίτερα των σχέσεων με τους γειτονικούς λαούς. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, όταν το αποτέλεσμα μιας μακράς συνεργασίας έχει ευτυχή κατάληξη. Στο πνεύμα αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και στο μέλλον. ΣΟΥΖΑΝΑ ΧΟΥΛΙΑ-ΚΑΠΕΛΩΝΗ, Προϊσταμένη Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]