Η δικαστική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην κοινοτική έννομη τάξη
Η σχέση της με τη συνταγματική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-301-863-6
Ελληνική, Νέα
€ 62.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 1,180 γρ, 661 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό του καθηγητή της Νομικής Σχολής της Θεσσαλονίκης Πέτρου Στάγκου είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης ερευνητικής και επαγγελματικής ενασχόλησης του συγγραφέα με την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και την Ένωση.

Εν απουσία γραπτού κοινοτικού δικαίου προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσώπων, ο κοινοτικός δικαστής επεξεργάστηκε και καθιέρωσε αρχές και αξιώματα που διασφαλίζουν την προστασία αυτών των δικαιωμάτων έναντι της δράσης των κοινοτικών οργάνων και των κρατών μελών. Σε αντίθεση όμως με άλλες νομολογιακές αρχές που αρμόζουν με την ιδιότητα της Κοινότητας ως διεθνούς οργανισμού, οι αρχές της κοινοτικής προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι τόσο σημαντικές, ώστε προσεγγίζουν πλέον το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ως οικοδόμημα ενός (ευρωπαϊκού) κράτους, το οποίο βέβαια δεν υπάρχει, αλλά απλώς μέσα από τη νομολογία αυτή αναγγέλλεται.
Τα τρία πρώτα από τα τέσσερα μέρη του βιβλίου είναι αφιερωμένα στη μεθοδολογία που τηρεί ο κοινοτικός δικαστής για την προστασία των ατομικών θεμελιωδών δικαιωμάτων. Εδώ, επίσης, διεξοδικά ερευνάται η κοινοτική νομολογία τεσσάρων θεμελιωδών δικαιωμάτων: ελευθερία της έκφρασης, δικαίωμα της ιδιοκτησίας, ίση μεταχείριση των προσώπων, δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Ακόμη, ολόκληρη η κοινοτική αυτή νομολογία αποτιμάται συγκριτικά, σε σχέση με την εθνική νομολογία και, κυρίως, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.
Το τελευταίο μέρος του βιβλίου συνδέει την κοινοτική νομολογία των δικαιωμάτων του ανθρώπου με τη συνταγματική εξέλιξη της Ένωσης, μέσα από τη συστηματική ανάλυση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και του μελλοντικού Συντάγματος της Ευρώπης, διερευνώντας τις επιπτώσεις που προβλέπεται να έχουν αυτά τα δύο βασικά ευρωπαϊκά νομικά κείμενα στην ένδικη και στην ευρύτερη αυτή προστασία των προσώπων μέσα στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση.