Έξω απ' την πόρτα
Draussen vor der Tur (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-558-165-7
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 10/2013
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γερμανική
€ 7.42 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Άδετο
17 x 12 εκ, 162 γρ, 144 σελ.
Περιγραφή

Το `Έξω από την πόρτα` έχει παιχτεί στις κυριότερες γερμανικές σκηνές και σε πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες του κόσμου. Στη Γερμανία γυρίστηκε επίσης και σε ταινία, από τον σκηνοθέτη Λίμπενάινερ, με τον τίτλο `Αγάπη 47`. Στην Ελλάδα, η τιμή για την παρουσίαση του Μπόρχερτ στο θεατρικό και αναγνωστικό κοινό ανήκει στο περιοδικό `Θέατρο` και στη θεατρική ομάδα `Θέατρο της Νέας Ιωνίας`.
Στην Ελλάδα και στην παρούσα μετάφραση παίχτηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τη θεατρική περίοδο 1980 - 1981, από το Πειραματικό Θέατρο Δάφνης `Διάθλαση`, από το Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου `Θεατροφρένεια` το 2010, και από τη Θεατρική Σκηνή `Εκτός Σχεδίου` το 2011.
Ο Μπόρχερτ, στο `Έξω από την πόρτα` στη σκηνή της συνομιλίας του με τον συνταγματάρχη, ίσως την ωραιότερη σκηνή του έργου, θέτει το πρόβλημα της ευθύνης για τα εκατομμύρια νεκρούς του πολέμου και γίνεται έτσι η συνισταμένη των Γερμανών εκείνων που κατόρθωσαν να παραμείνουν ψύχραιμοι, ανθρώπινοι κι αντικειμενικοί, μέσα στο μεθύσι των χιτλερικών επιτυχιών και που μπορούσαν ν` αποτελέσουν μεταπολεμικά τον πυρήνα ιδεολογικής κάθαρσης και πνευματικής αναγέννησης της Γερμανίας. [...]