Στα είκοσί του χρόνια ο άνθρωπος είναι ακόμα πολύ νέος, αδιαμόρφωτος, λέει ένα αρχαίο ρητό. Όλα μπροστά του είναι άγνωστα και ο χρόνος αμέτρητος. Στα εβδομήντα είναι μεγάλος και η επανάληψη τον κάνει να αισθάνεται το χρόνο να περνά με ασύλληπτη ταχύτητα. Ανάμεσα στα είκοσι και στα εβδομήντα μεσολαβούν πενήντα χρόνια. Αν θεωρήσουμε ότι τα μισά από αυτά τα περνάμε κοιμώμενοι, τότε δεν μένουν παρά είκοσι πέντε. Αυτό είναι. Είκοσι πέντε χρόνια! Ο άνθρωπος φτάνει στην ολοκλήρωσή του, στέκει στα πόδια του. Τρέχει, ερωτεύεται, σκέπτεται, αναπνέει, δημιουργεί και ελπίζει. Είκοσι πέντε καλοκαίρια ο ήλιος έλαμπε πάνω στη Νήσο και μέσα στις ψυχές μας. Πόσο συνειδητή είναι η ζωή, άραγε, αυτά τα λίγα χρόνια, πριν αρχίσει η ταχύτατη καταγραφή του επιλόγου της;
Τα Είκοσι πέντε καλοκαίρια. Η Νήσος είναι ένα μυθιστορηματικό χρονικό που πηγαίνει πέρα από την εποχή που υπαινίσσεται ο τίτλος. Βασισμένος σε σημειώσεις που του παρέδωσε λίγο πριν από τον θάνατό του o αδελφικός του φίλος Ίων Πάγκαλος, ο συγγραφέας του χρονικού υπόσχεται να ολοκληρώσει αυτό που δεν πρόφτασε ή δεν θέλησε να πραγματώσει ο Ίων όσο ζούσε: Την καταγραφή και τη δημοσιοποίηση των σαρκικών και πνευματικών εμπειριών κάποιων ανθρώπων που έζησαν, ή θα μπορούσαν να είχαν ζήσει, στην Ιερά Νήσο της Αποκάλυψης. Οι σημειώσεις αυτές εξέφραζαν καταρχάς µια διαμάχη ανάμεσα στην περιγραφή και τη σιωπή, στα πολλά και το ένα, στη φαντασία και την πραγματικότητα, και τελικά την προσπάθεια αναίρεσης των ορίων που διαχωρίζουν το μέσα από το έξω.
Ο Ζέφυρος Καυκαλίδης, με οικογενειακές ρίζες από την Πάτμο και την Κέρκυρα, γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1948.Σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δικηγόρησε στην Αθήνα μεταξύ των ετών 1975-1990 και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα, όπου ζει μέχρι σήμερα.
Το έργο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Συμμετείχε στη συγγραφή και έκδοση του έργου του Δ. Κεράνη, Κώδικας Εργατικής Νομολογίας και Νομοθεσίας (1976). Συνέχισε με το θεατρικό έργο Το Δείπνο, που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν στο Θέατρο Τέχνης (1976). Το συνθετικό του έργο Στέφανος Ξένος, Σκηνές από το δράμα του ελληνισμού σε Ανατολή και Δύση (1821-1894) κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το 1999 και βραβεύτηκε το 2001 από την Ακαδημία Αθηνών.
Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα ακόλουθα: Ποίηση και Μνήμη (2005), Συζητώντας με τον DrK, Ψυχοδηλωτικά φάρμακα και ψυχοθεραπεία (2010), Ό,τι απέμεινε από την ελιά του Πλάτωνα (2013), Stéphanos Xénos (1821-1894) Écrivain, armateuretpolitique «horsnormes» (2015), «Ο Σκεύος Ζερβός και η απελευθέρωση της Δωδεκανήσου»(2016), «Εμμανουήλ Ξάνθος, μια βιογραφική και κριτική σπουδή» (2017).
Το 2017 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το βιβλίο του StudiesonPrenatalPsychologyandPsychedelicScience με συν-συγγραφέα τον γιατρό Κωνσταντίνο Καυκαλίδη.
Τα Είκοσι πέντε καλοκαίρια, Η Νήσος είναι το μόνο έργο του σε μορφή μυθιστορήματος.