Στα πρώτα δύο «βιβλία» του κύριου έργου του, ο Σοπεγχάουερ εξέθεσε με την πρώτη θεώρηση του κόσμου ως παράστασης τη γνωσιολογία του και με την πρώτη θεώρηση του κόσμου ως βούλησης τη μεταφυσική του, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τις αντίστοιχες δεύτερες θεωρήσεις, με τις οποίες παρουσιάζει τώρα αφενός την αισθητική του θεωρία και αφετέρου τη διδασκαλία του για τον ανθρώπινο βίο εν γένει (πεσιμισμός, θεωρία του δικαίου, ηθική και σωτηριολογία). Με αυτά, ολοκληρώνεται ουσιαστικά το συστηματικό μέρος της φιλοσοφίας του.
Τα «βιβλία» που περιλαμβάνονται σε τούτο τον 2ο τόμο είναι εκείνα που θεμελίωσαν τη μεγάλη φήμη του έργου, άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στο πνεύμα και το έργο πολλών δημιουργών και κατέστησαν την καθ’ αυτήν φιλοσοφία του Σοπεγχάουερ γνωστή σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Τις ενίοτε δυσνόητες αναλύσεις των δύο πρώτων βιβλίων τις διαδέχονται τώρα οι εξίσου μεν εμβριθείς, όμως πιο εύληπτοι στοχασμοί για την τέχνη εν γένει και τις επιμέρους τέχνες, για το ποιόν και το νόημα της ανθρώπινης ζωής, για την ελευθερία και το δίκαιο, για την ηθική και τη λύτρωση από τα δεινά και τον πόνο της ύπαρξης.
Με τον τόμο αυτόν, ολοκληρώνεται η έκδοση των τεσσάρων βασικών κεφαλαίων («βιβλίων») του πρώτου και συστηματικού μέρους τού Ο κόσμος ως βούληση και παράσταση. Από το μέρος αυτό, δεν απομένει πλέον παρά μόνο το Παράρτημα με την εκτενή κριτική της καντιανής διδασκαλίας, το οποίο θα εκδοθεί προσεχώς σε αυτοτελή τόμο, τον τρίτο και τελευταίο του μέρους Α΄. Ακολούθως, προβλέπεται η έκδοση και του μέρους Β΄ του έργου, επίσης σε 3 τόμους. Έτσι, το περίφημο τούτο έργο, που τόσο βαθιά επέδρασε στον φιλοσοφικό στοχασμό, την τέχνη και την επιστήμη του 19ου και του 20ού αιώνα, θα είναι διαθέσιμο στον Έλληνα αναγνώστη για πρώτη φορά σε πλήρη μορφή, καθώς επίσης και με όλα τα απαιτούμενα (εισαγωγή, σχόλια, επίμετρο, ευρετήρια, βιβλιογραφία) για την ουσιαστική κατανόησή του.