Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των θετικών επιστημών και ιδιαίτερα των τμημάτων των γεωπονοδασολογικών και πολυτεχνικών σχολών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα εφαρμοσμένης μετεωρολογίας.
Γίνεται θεωρητική ανάλυση των μετεωρολογικών φαινομένων της θερμοκρασίας του αέρος, του εδάφους και των υδάτων, των κυριότερων υγρομετρικών παραμέτρων, των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων και υδροαποθέσεων, της βαρομετρικής πίεσης και του ανέμου, της εξάτμισης, της ακτινοβολίας, της ηλιοφάνειας και του φωτισμού, της ορατότητας, της νέφωσης και της ομίχλης.
Παρουσιάζονται τεχνικές και μέθοδοι προσδιορισμού των παραπάνω μετεωρολογικών παραμέτρων, καθώς και η ημερήσια και ετήσια πορεία τους και η χωροχρονική κατανομή τους στον ελλαδικό χώρο.
Περιγράφονται τα απαιτούμενα για την εκτίμησή τους κλασικά και σύγχρονα όργανα, ο τρόπος βαθμονόμησης και ο έλεγχος καλής λειτουργίας τους.
Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην περιγραφή των μετεωρολογικών σταθμών επιφάνειας εδάφους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην εκτίμηση της κατακόρυφης δομής της ατμόσφαιρας με τη χρήση ραδιοβολίδων, στους μετεωρολογικούς δορυφόρους γεωστατικής και πολικής τροχιάς, στη λειτουργία και στις εφαρμογές των μετεωρολογικών ραντάρ.
Επίσης, αναδεικνύεται η αξιοποίηση των εργαλείων αυτών σε διάφορες εφαρμογές, με σημαντικότερες τον εντοπισμό και την εκτίμηση της εξέλιξης καίριων μετεωρολογικών φαινομένων, τη δημιουργία συνοπτικών χαρτών για την πρόγνωση του καιρού καθώς και την εξέλιξη των ακραίων καιρικών καταστάσεων και περιβαλλοντικών καταστροφών.