Στο βιβλίο παρουσιάζονται ειδικότερα:
Η εννοιολογική οριοθέτηση του προστατευτέου εννόμου αγαθού «περιβάλλον»
Η ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, με πλούσιες παραπομπές στη σχετική νομολογία και σε ενδιαφέρουσες διατάξεις παλαιότερων περιβαλλοντικών νόμων
Το διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας που επηρεάζει την ελληνική έννομη τάξη
Τα ορόσημα της ιστορικής εξέλιξης και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης
Η έννοια «τοπική υπόθεση».
Ακολούθως, διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης της διοικητικής και της δημοσιονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, καθώς και της συμμετοχής όλων στις διαδικασίες λήψης περιβαλλοντικών αποφάσεων, μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έμφαση δίνεται σε ζητήματα όπως:
Η ανακατανομή των ασκούμενων περιβαλλοντικών και των πολεοδομικής και χωροταξικής φύσεως αρμοδιοτήτων
Η εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης της δράσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ιιδίως μέσω της φορολογίας και των ανταποδοτικών τελών.
O εκσυγχρονισμός των τοπικών φορολογικών εσόδων, με την κατάργηση αναχρονιστικών και υιοθέτηση νέων κατηγοριών τέτοιων εσόδων (πχ περιβαλλοντικοί φόροι)
Τα μέσα δράσης των ΟΤΑ ως παράγοντες της αγοράς (πχ πράσινες δημόσιες συμβάσεις).
Το βιβλίο αποσκοπεί στην ευρύτερη κατανόηση των ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συμβάλει καθοριστικά στον σχετικό επιστημονικό διάλογο, διατυπώνοντας μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για την οργάνωση και τη λειτουργία της περιβαλλοντικής διοίκησης στην Ελλάδα, με επίκεντρο τον εν θέματι θεσμό. Απευθύνεται δε σε κάθε νομικό της θεωρίας και της πράξης, σε κάθε ενεργό πολίτη αλλά και σε όλους τους Αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.