Δυσφαγία
Αξιολόγηση και θεραπευτικός σχεδιασμός, μια ομαδική προσέγγιση 4η έκδοση
Dysphagia Assessment and treatment planning : :A team approach 4th edition (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-583-684-9
Παρισιάνου Α.Ε., Αθήνα, 10/2023
4η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 55.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Άδετο
24 x 17 εκ, 840 γρ, 448 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Περιγηραφή

Τα τελευταία 30 χρόνια, οι λογοθεραπευτές-λογοπαθολόγοι κατέχουν κεντρικό ρόλο στις διεπιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με τη διαχείριση των προβλημάτων σίτισης, των διαταραχών μάσησης και των διαταραχών κατάποσης (δυσφαγία). Η δυναμική της ομάδας διαχείρισης της δυσφαγίας εξαρτάται από την επίγνωση των δυνατοτήτων κάθε επαγγελματία υγείας-μέλους της ομάδας. Το γεγονός ότι η δυσφαγία μπορεί να εκδηλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, από τη νεογνική έως και την ενήλικη και όψιμη ηλικία, φανερώνει την ανάγκη για εν δυνάμει εξελισσόμενες διεπιστημονικές ομάδες, που μπορεί να απαρτίζονται από επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων. Στα προηγούμενα πρέπει να προστεθεί η ανάγκη για πολυδιάστατη διαχείριση της δυσφαγίας ορισμένων περιστατικών, όπως οι ασθενείς με νεοπλάσματα κεφαλής και τραχήλου ή τα νεογνά που γεννήθηκαν πρόωρα και νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που είναι σημαντικό οι μελλοντικοί λογοθεραπευτές-λογοπαθολόγοι να αναγνωρίσουν την πολυπλοκότητα και πολυπλευρικότητα της δυναμικής διαχείρισης της δυσφαγίας. Κάτι τέτοιο θα τους βοηθήσει να αξιολογούν τη συνεχή ροή νέων πληροφοριών από την κλινική έρευνα, τις αλλαγές στις κλινικές συστάσεις και τις διεργασίες που πρέπει να ολοκληρώσουν για την εξειδίκευσή τους στον τομέα της δυσφαγίας.

Αυτό το βιβλίο είναι ένα άμεσο, συνοπτικό και εύχρηστο εργαλείο για την επιστημονική ομάδα. Τα κεφάλαιά του δίνουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με τη διαχείριση της δυσφαγίας. Το βιβλίο επικεντρώνεται στη δομημένη αξιολόγηση, εστιάζει στην αναγκαιότητα για καταγραφή και ανάλυση των απεικονιστικών μεθόδων, καθώς επίσης και στην κλινική συλλογιστική για τη λήψη αποφάσεων για το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο και τη διαχείριση των ασθενών σε συνεργασία με άλλα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας (π.χ. νοσηλευτές, διαιτολόγοι, γαστρεντερολόγοι κ.τλ.). Είναι, λοιπόν, ένα βιβλίο στο οποίο οι συγγραφείς έχουν παραθέσει πληροφορίες που αντιστοιχούν στο επίπεδο εισαγωγικής (προπτυχιακής) εκπαίδευσης των λογοθεραπευτών-λογοπαθολόγων.