Άγνωστοι με τον εαυτό μας:
Ψυχικές διαταραχές και οι ιστορίες που μας ελευθερώνουν ή μας παγιδεύουν:
Strangers to Ourselves: : Unsettled Minds and the Stories That Make Us: (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Προβιάς, Βαγγέλης
Επιμέλεια κειμένου: Καραβέλη, Σοφία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5289-92-8
Ροπή Εκδόσεις, Θεσσαλονίκη, 12/2023
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 19.08 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 336 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή
«Οι αρρώστιες μας δεν βρίσκονται μόνο μέσα στο κρανίο μας. Δημιουργούνται και συντηρούνται από τις προσωπικές μας σχέσεις και τις κοινότητες στις οποίες ανήκουμε.»
Τι, ποιος και πώς ορίζει την ψυχική ασθένεια; Πώς η ψυχιατρική, οι διαδικασίες διάγνωσης και τα φάρμακα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας, της κοινωνικής, αλλά ακόμη και της προσωπικής μας ζωής; Τι σχέση έχει ο ρατσισμός ή οι έμφυλες διακρίσεις με τις ψυχικές παθήσεις όσων (πρέπει να) τα υπομένουν;
Με αφετηρία ερωτήσεις-κλειδιά για την ίδια τη φύση μας, η Ρέιτσελ Αβίβ μάς προσκαλεί σε μια εξερεύνηση του πιο κρυφού και τρυφερού εαυτού μας αλλά και των κόσμων μας. Οδηγοί μας, έξι άνθρωποι σαν εμάς. Σε έξι ιστορίες ψυχικής πάθησης, κάποιες με κάθαρση, άλλες όχι. Έξι συναρπαστικά ταξίδια – από ελίτ πανεπιστήμια, σε ναούς στα βάθη της Ινδίας, από ιδρύματα σαν πολυτελή ξενοδοχεία, στα αγριότερα γκέτο των ΗΠΑ.
Η συμπόνια, η επιστημονική σκέψη, η αγάπη για τον άνθρωπο και όσα τον κάνουν μοναδικό, η έλλειψη εύκολης επίκρισης, η διαλλακτικότητα, η αντικειμενικότητα, η γεμάτη ζεστασιά και σεβασμό στο άγνωστο κάθε ψυχής γραφή, είναι λίγα μόνο από εκείνα που κάνουν ετούτο το βιβλίο μια νοητικά και συναισθηματικά πολύτιμη εμπειρία ανάγνωσης.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2022.
 The New York Times Book Review
The Wall Street Journal
Vulture/New York magazine.
Ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2022.
Los Angeles Times, Time, NPR, The Washington Post,Bookforum, The New Yorker,Vogue,Kirkus.
Μια ιδιαίτερα στοχαστική και έξυπνη απόπειρα να κατανοήσουμε τις αντικρουόμενες ιστορίες που λέμε για την ψυχική δυσφορία. 
The Guardian
Μια πρωτοποριακή εξερεύνηση της ψυχικής ασθένειας και του νου μας.
The New Yorker
Με το να γράφει αψηφώντας τα όρια των ψυχιατρικών αφηγήσεων, από ένα πεδίο όπου η γλώσσα φαίνεται να αποτυγχάνει, η Αβίβ βρίσκει, παραδόξως, τις λέξεις για τις πιο ανομολόγητες και ανείπωτες καταγραφές της ανθρώπινης εμπειρίας. Αρχίζει να ονοματίζει σωστά αυτό που έχει ονομαστεί λάθος. Για έναν δημοσιογράφο, όπως και για έναν ψυχίατρο, δεν υπάρχει σημαντικότερο επίτευγμα. 
The Wall Street Journal
Η Ρέιτσελ Αβίβ αμφισβητεί τον τρόπο που σκεφτόμαστε συνήθως για την ψυχική ασθένεια… Το αποτέλεσμα είναι μια συναρπαστική, γεμάτη ενσυναίσθηση ματιά στους μυστηριώδεις τρόπους με τους οποίους το μυαλό μας μπορεί να μας προδώσει. 
Vogue
Οικείο μα και αποκαλυπτικό… απόλυτα εύστοχο στο να μεταφέρει τις σημαντικές λεπτομέρειες αλλά και την πολυπλοκότητα.
New York Times
Η δύναμη του Άγνωστοι με τον εαυτό μας βρίσκεται στις συναρπαστικές προσωπικές περιπτώσεις οι οποίες συνεισφέρουν με παραστατικά επεισόδια στον δημόσιο διάλογο για την περίπλοκη και μπερδεμένη φύση του νου μας. . . Τα πορτρέτα των πρωταγωνιστών του βιβλίου, εκτός από εξαιρετικά ζωντανά, λειτουργούν και ως στοχασμοί σχετικά με το ανθρώπινο μυαλό και την ψυχή.
Wired Magazine.