ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ι 21
Έλληνες έμποροι στην Πάτρα επιβάλλουν ανταγωνιστικό πλοίο στη γραμμή – Η κατάσταση των πραγμάτων στα Γιάννενα – Ο Αλή Πασάς – Ο Χουρσίτ Πασάς διατάχθηκε να προελάσει εναντίον του – Ο Γάλλος Πρόξενος φτάνει στην Πάτρα – Η άφιξη του λόρδου Strangford στη Ζάκυνθο – Σεισμός.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΙ 24
Συνέχιση του σεισμού – Ο Χουρσίτ Πασάς ορίστηκε Σερασκέρης – Οι Σουλιώτες εξεγείρονται υπέρ του Αλή Πασά – Φήμες για πόλεμο – Αυθαίρετες εισπράξεις φόρων στην Πάτρα.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΙΙ 26
Ύποπτη επικοινωνία με τον Κολοκοτρώνη – Ενήμερες οι τουρκικές αρχές.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙV 28
Έντονες υποψίες για επικείμενη Επανάσταση – Δυσανασχέτηση των Ελλήνων Πατρινών – Δημιουργία θέματος από αυτό – Μεταφέρουν ή αποκρύπτουν την περιουσία τους – Τούρκοι μεταφέρουν τις οικογένειες και τα υπάρχοντά τους στο φρούριο – Έλληνες υποχρεώθηκαν να βοηθήσουν στην οχύρωση και στον εφοδιασμό του φρουρίου – Οι Επτανήσιοι στέλνουν τις οικογένειές τους στα νησιά – Γενική διαταγή της Τουρκικής Κυβέρνησης.
Εξέγερση στην Πάτρα – Έκτακτη αντιπροσωπεία Επτανησίων – Τούρκοι πυρπολούν την πόλη – Αψιμαχίες – Οι Επτανήσιοι συμπαρίστανται ανοιχτά στους Έλληνες – Κατάστροφικός εμπρησμός – Οι Έλληνες καταλαμβάνουν την πόλη – Ναύλωση σκάφους για την παραλαβή Βρετανών υπηκόων και των περιουσίων τους – Η επιβίβαση του Ρώσου, Πρώσου και Σουηδού Πρόξενου – Κεφαλονίτης πυροβολείται από Τούρκους – Νέγρα γυναίκα θανατώνεται από Έλληνες.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ VΙ 35
Ο Μητροπολίτης και οι Έλληνες προύχοντες επιστρέφουν στην Πάτρα – Μανιφέστο – Ελληνική Πυροβολαρχία – Νοσοκομείο – Άφιξη τουρκικών ενισχύσεων – Απόρριψη συγγνώμης από τους Έλληνες – Μη εμπλοκή των Επτανησίων – Διακήρυξη της Ιονικής Κυβέρνησης περιφρονείται – Τουρκικά σπίτια λεηλατούνται – Τζαμιά καταστρέφονται – Αναιδής συμπεριφορά Έλληνα Πατρινού – Γενικό αίσθημα των Ελλήνων προς τους Τούρκους – Διευκρινιστική Σημείωση.
Ο Γιουσούφ Πασάς φθάνει στο Κάστρο του Μοριά – Εξαίρετο θάρρος επεδείχθη από δύο αγγελιαφόρους που στάλθηκαν στους πολιορκημένους – Βρετανός δραγουμάνος στέλνεται στο Κάστρο του Μοριά – Η υποδοχή του – Βοήθεια της φρουράς της Πάτρας – Άρση της πολιορκίας και διασκόρπιση των Ελλήνων – Καταφεύγουν στο εσωτερικό ή επιβιβάζονται στα πλοία – Οι Πρόξενοι Ρωσίας, Πρωσίας και Σουηδίας μεταφέρονται στα Επτάνησα – Η πόλη παραδόθηκε στη λεηλασία – Έλληνες καταφεύγουν στα Προξενεία – Τραυματίες Έλληνες γίνονται δεκτοί στο Βρετανικό Προξενείο – Χειρουργός προσλαμβάνεται για να τους περιθάλψει – Σπίτια λεηλατούνται από Τούρκους – Έλληνες αποκεφαλίζονται – Διευκρινιστική Σημείωση.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ VΙΙΙ 51
Εκτεταμένη πυρπόληση – Άφιξη των τουρκικών ενισχύσεων – Φρικιαστικές σκηνές – Επιτυχής μεσολάβηση για Έλληνες αιχμαλώτους – Θάνατος σε δύο από τους Έλληνες τραυματίες – Φρουροί προσλήφθηκαν για την προστασία του Βρετανικού Προξενείου – Το λεηλατούν – Εντοπίστηκε συνομωσία για την πυρπόληση του Προξενείου – Παρατηρήσεις γι’ αυτό – Διασώθηκε βρετανική περιουσία και στάλθηκε στη Μάλτα – Δυσάρεστη κατάσταση του Γάλλου Πρόξενου – Η ζωή του παρακολουθείται – Απολογισμός του δόκτορα Pouqueville γι’ αυτήν την ενέργεια.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΧ 58
Τουρκικές ενισχύσεις εισβάλλουν στον Μοριά – Μερική καταστροφή του Αιγίου – Γεγονότα στην Πάτρα – Έλληνες κατάσκοποι ανασκολοπίζονται – Πρώτη ναυτική εμπλοκή μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων – Η άφιξη του Frere στην Αθήνα – Αποκάλυψη συνωμοσίας για την πυρπόληση και τη λεηλασία του Βρετανικού Προξενείου, καθώς και τη δηλητηρίαση των συγκατοίκων – Ελληνική Εταιρεία.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Χ 63
Άφιξη του Ελληνικού Στόλου προ της Πάτρας – Τουρκική μοίρα καταφεύγει στη Ναύπακτο – Οι Πρόξενοι εγκαταλείπουν την Πάτρα – Διευκρινιστική Σημείωση.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΙ 67
Η πόλη Λάλας αποκλείστηκε από τους Έλληνες και τους Επτανησίους – Οι Λαλιώτες (Λαλαίοι) αξιώνουν βοήθεια από τον Γιουσούφ Πασά – Επιστολή προς τους Λαλιώτες από τους οπλαρχηγούς των Επτανησίων – Αποκεφαλισμός Επτανησίων – Δύο πλοία των Επτανησίων ενώθηκαν με τον Ελληνικό Στόλο – Κατάσταση του δημοσίου αισθήματος στα Ιόνια Νησιά – Παρατηρήσεις γι’ αυτά – Περίπτωση παράτολμης πειρατείας – Ο σερ Frederick Hankey διορίστηκε Αρμοστής στη Ζάκυνθο – Η Κυβέρνηση των Ιονίων Νήσων διακηρύσσει την ουδετερότητά της – Διευκρινιστική Σημείωση.
Ο ελληνικός στόλος εγκαταλείπει τις επιθέσεις του εναντίον της Ναυπάκτου – Αγγλική μοίρα επισκέπτεται την Πάτρα και τον Κορινθιακό κόλπο – Απελευθέρωση του Λάλα από τον Γιουσούφ Πασά – Αποφασιστική δράση προ αυτής της τοποθεσίας – Ωμότητα των νικητών – Επτανήσιοι αιχμάλωτοι ανασκολοπίστηκαν – Σάκος με μύτες και αυτιά στέλνεται στον Σουλτάνο – Καταστροφή της πόλης – Μετακόμιση των κατοίκων της στην Πάτρα.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΙΙΙ 78
Ελληνικές χερσαίες δυνάμεις επιστρέφουν στα περίχωρα της Πάτρας – Πρώτος αποκλεισμός εγκαθίσταται από τους Έλληνες – Οι Πατρινοί εφοδιάστηκαν με προμήθειες από αλλοδαπούς κερδοσκόπους – Κράτηση και μεταγενέστερη απελευθέρωση αυστριακού πλοίου – Αλλοδαποί αξιωματικοί καταφθάνουν στο Μεσολόγγι – Κατάληψη των φρουρίων της Κυπαρισσίας, της Μονεμβασίας και του Ναβαρίνου – Απάνθρωπη και δόλια συμπεριφορά των Ελλήνων – Διευκρινιστική Σημείωση.
Ο συνδυασμένος τουρκικός στόλος φτάνει στην Πάτρα – Ο αποκλεισμός διακόπτεται – Διασκόρπιση των Ελλήνων – Εκστρατεία εναντίον του Γαλαξιδίου – Καταστροφή του τόπου – Ελληνικά πλοία αιχμαλωτίστηκαν και καταστράφηκαν – Κυρίευση δύο ιονικών πλοίων – Διευκρινιστική Σημείωση.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧV 94
Περικύκλωση της Τρίπολης – Περιγραφή των γεγονότων που επακολούθησαν – Ταραχή στην Πάτρα – Διφορούμενη συμπεριφορά των μισθοφόρων Αρβανιτών – Ο Γιουσούφ Πασάς εγκαθίσταται στο Κάστρο του Μοριά – Βίαιη κατάληψη του Κάστρου της Πάτρας από τους Λαλιώτες.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧVΙ 100
Επανάκτηση της πόλης των Πατρών από τους Έλληνες – Οι Λαλιώτες πολιορκούνται στο φρούριο – Αναταραχές στη Ζάκυνθο – Ευγενής πράξη μεταξύ αλγερινού μπρικιού και ελληνικού στόλου – Εξέγερση στη Ζάκυνθο – Κήρυξη στρατιωτικού νόμου – Ανέντιμη βίαιη πράξη στο Τσιρίγο – Διευκρινιστική Σημείωση.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧVΙΙ 112
Δεύτερη απελευθέρωση της Πάτρας από τον Γιουσούφ Πασά – Πανικός και φυγή των Ελλήνων – Τελική κατεδάφιση της πόλης από τους Τούρκους – Η ηρεμία επανήλθε στη Ζάκυνθο – Διευκρινιστική Σημείωση.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧVΙΙΙ 116
Κατάσταση των γεγονότων στα Γιάννενα – Απελπιστική κατάσταση του Αλή Πασά – Διαπραγματεύσεις για τα λύτρα του χαρεμιού του Χουρσίτ Πασά – Κατάληψη του Ακροκόρινθου – Ανέντιμη συμπεριφορά των Τουρκοαλβανών μισθοφόρων – Συνθηκολόγηση παραβιάζεται από τους Έλληνες – Σφαγή μέρους των αιχμαλώτων – Η έδρα της Ελληνικής Κυβέρνησης – Επίθεση κατά του Υποπρόξενου από πειρατικά πλοία – Η παραλίγο διαφυγή του – Άφιξη του οθωμανικού στόλου.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΙX 120
Θάνατος του Αλή Πασά – Περιγραφή των γεγονότων προ και μετά τον θάνατό του – Ο Χουρσίτ Πασάς παραλαμβάνει το χαρέμι του στην Πρέβεζα – Δολοφονία του Μουσταφά Μπέη και του Δεφτέρ Καγιά Μπέη.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧX 124
Άφιξη του Ελληνικού Στόλου – Ναυτική εμπλοκή – Κινήσεις των στόλων που ακολούθησαν – Επιστροφή στην Ανατολή – Η ουδετερότητα της Επτανήσου παραβιάζεται από τους εμπολέμους.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXΙ 129
Ο Κολοκοτρώνης νικιέται από τους Τούρκους – Προετοιμασίες του Γιουσούφ Πασά έξω από το Μεσολόγγι – Κράτηση ιονικών σκαφών – Η μετέπειτα απελευθέρωσή τους – Τουρκικά σκάφη δεν γίνονται δεκτά στη Ζάκυνθο – Η δικαιολογία του Γιουσούφ Πασά για το θέμα αυτό – Ο Ομέρ Αγάς ανταλλάσσεται με ελληνική οικογένεια – Άμεση ποινή που επεβλήθη σε πειρατικό πλοίο – Φοβερές ακρότητες που διαπράχθηκαν από Κερκυραίο – Η ποινή του και ο τρόπος εφαρμογής της.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXΙΙ 135
Ο Μαυροκορδάτος φθάνει στο Μεσολόγγι – Αναλαμβάνει ως Αρχιστράτηγος της Δυτικής Ελλάδος – Αλλοδαποί αξιωματικοί και Κεφαλονίτες ενώνονται με τους Έλληνες – Επιχειρήθηκε επέμβαση υπέρ των Σουλιωτών – Η μάχη του Πέτα – Η ανδρεία των φιλελλήνων – Κατάπτυστη αποστασία των ελληνικών τμημάτων – Ήττα των στασιαστών – Ελληνική διακήρυξη περί αποκλεισμού – Κράτηση των αυστριακών σκαφών – Η απελευθέρωσή τους – Γραμμή συμπεριφοράς που επεβλήθη από τα αυστριακά καταδρομικά – Κατάληψη της Ακρόπολης των Αθηνών – Η πείσμονα άμυνα – Στερήσεις και δεινά των πολιορκημένων – Παραβίαση της συμφωνίας από τους Έλληνες – Σφαγή των Τούρκων – Αξιέπαινες προσπάθειες των προξενικών πρακτόρων – Επίκαιρη άφιξη γαλλικού πολεμικού πλοίου – Ανθρωπιστικές προσπάθειες του πλοιάρχου του που διασώζει μέρος των νικημένων.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXΙΙΙ 142
Κατάκτηση της Κορίνθου από τον Δράμαλη Πασά – Τα στενά και η Ακρόπολη εγκαταλείπονται από τους Έλληνες – Σκοτώνουν τον Χαμίλ Μπέη και άλλους αιχμαλώτους – Κρίσιμη κατάσταση των υποθέσεων στο Ναύπλιο – Η κατάκτησή του από τον Αλή Πασά – Η καταστροφή του Άργους – Συνάντηση του Γιουσούφ με τον Δράμαλη – Αίρεται ο αποκλεισμός των Ελλήνων στην Πάτρα – Η εκεί άφιξη του τουρκικού στόλου – Ο Μεχμέτ Πασάς διορίστηκε Καπουδάν Πασάς.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXΙV 146
O τουρκικός στόλος εγκαταλείπει την Πάτρα – Η κατάσταση στην Κόρινθο – Στερήσεις των Τούρκων – Επιτυχίες των Ελλήνων – Έλλειψη εφοδίων – Παράξενη συμπεριφορά του Γιουσούφ Πασά – Θνησιμότητα μεταξύ των Τούρκων – Θάνατος του Δράμαλη Πασά – Η κατάσταση στο Ναύπλιο – Η απελευθέρωσή του παραμελήθηκε από τον Καπουδάν Πασά – Υποταγή των Σουλιωτών – Η κατοίκησή τους στην Κεφαλονιά – Το Μεσολόγγι περικυκλώνεται από τον Ομέρ Βρυώνη – Έλληνας προδότης – Η κατάσταση στο Μεσολόγγι – Άφιξη ελληνικής μοίρας – Ευγενική πράξη μεταξύ τουρκικού μπρικιού και ελληνικών σκαφών – Λαμβάνονται ενισχύσεις στο Μεσολόγγι – Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος διορίζεται Γενικός Διοικητής της Ανατολικής Ελλάδος – Θάνατος του Χουρσίτ Πασά.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXV 154
Διαδικασίες στο Μεσολόγγι – Έφοδος – Ηρωική άμυνα από τον Μαυροκορδάτο – Ανδρεία από τους πολιορκημένους – Πλήρης ήττα των πολιορκητών – Λύεται η πολιορκία – Ελληνικός αποκλεισμός – Δεύτερη άφιξη του λόρδου Strangford στη Ζάκυνθο – Εφόδια του στρατού στην Κόρινθο αποβιβάζονται στη Ζάκυνθο – Απάθεια της Πύλης.
Βρετανικά πλοία καταλαμβάνονται από τους Έλληνες – Παράτολμο εγχείρημα για την τροφοδότηση του Ναυπλίου – Η αποτυχία του – Βρετανικά πλοία απελευθερώνονται από τον πλοίαρχο Hamilton – Πληρωμή αποζημίωσης από τους Έλληνες – Ο Υποπρόξενος κατευθύνεται στο Ναύπλιο – Κατάκτηση του Παλαμηδίου από τους Έλληνες – Παράδοση της πόλης και των πυροβολείων – Δραματική κατάσταση των πολιορκημένων – Συνάντηση του πλοιάρχου Hamilton και του Αλή Πασά – Άρνηση του τελευταίου να υπογράψει συνθηκολόγηση – Η συνέπεια της κράτησής του – Οι ανθρωπιστικές προσπάθειες του πλοιάρχου Hamilton – Οι Τούρκοι επιβιβάζονται στο Cambrian – Η αξιοθρήνητη κατάστασή τους – Η αξιέπαινη ουδέτερη συμπεριφορά του πλοιάρχου Hamilton – Λεπτομέρειες της κατάληψης του Ναυπλίου – Το Cambrian και τα ελληνικά πλοία πλέουν με τα τουρκικά για το Κουσάντασι – Η αναποτελεσματικότητα του αποκλεισμού των Ελλήνων στην Πάτρα – Διευκρινιστική Σημείωση.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXVΙΙ 166
Η κατάσταση στην Κόρινθο – Φρουρά τοποθετείται στην Ακρόπολη – Το υπόλοιπο του στρατού φτάνει στην Πάτρα – Περιγράφονται οι φρικτές τους κακουχίες – Λεπτομέρειες αναφορικά με τον στρατό αυτόν – Ελληνική πειρατεία – Ενέργειες γι’ αυτό – Σύντομη μέθοδος για την απόκτηση ικανοποίησης – Διευκρινιστική Σημείωση.
Αίρεται ο ελληνικός αποκλεισμός στο Μεσολόγγι – Συνέχιση των πειρατειών των Ελλήνων – Ελληνικό Ναυτοδικείο – Πώς ιδρύθηκε – Κατάληψη του αγγλικού μπρικιού Ann – H επακόλουθη επανάκτηση – Ο Γιουσούφ Πασάς προελαύνει προς την Πρέβεζα – Ανάρμοστη συμπεριφορά ελληνικού μπρικιού που στάλθηκε και πάλι από την Κυβέρνηση της Ζακύνθου – Διαχωρισμός μεταξύ των Ελλήνων – Ο Blaquiere φτάνει στη Ζάκυνθο – Η αναχώρησή του για τον Μοριά – Χρηματική βοήθεια παραχωρείται στους Έλληνες.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXΙX 177
Εμπόριο τουρκικών γυναικόπαιδων από τους Έλληνες – Σκλάβες γυναίκες αγοράστηκαν από Επτανήσιο – Τις μεταφέρει στη Ζάκυνθο – Λεπτομέρειες που τις αφορούν – Απελευθερώνονται από την Κυβέρνηση – Τους επιτρέπεται να αποβιβαστούν – Μεταβαίνουν στο Λοιμοκαθαρτήριο (Λαζαρέτο) – Επιβιβάζονται για την Πρέβεζα.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXX 180
Άφιξη του τουρκικού στόλου στην Πάτρα – Εγκαθίσταται αποκλεισμός – Εξιστόρηση της συνάντησης με τον Καπουδάν Πασά – Λεπτομέρειες σχετικές με τον στόλο – Η κατάληψή του – Επίσκεψη στον Αλή Πασά στην Κόρινθο – Περιγραφή της κατάστασης στην Πάτρα – Βρετανοί ανώτατοι αξιωματικοί επισκέπτονται τον Καπουδάν Πασά – Ο Γιουσούφ Πασάς επιστρέφει στο Κάστρο του Μοριά – Ανταρσία του στρατού του – Η διαφυγή του – Ίντριγκα του Ομέρ Βρυώνη – Άφιξη του λόρδου Βύρωνα.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXXΙ 186
Ο Καπουδάν Πασάς εγκαταλείπει την Πάτρα – Η ανικανότητά του – Δεύτερη κατάληψη του Ακροκόρινθου – Ο Μουσταφά Πασάς επενδύει στο Μεσολόγγι – Θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη – Διαφωνίες μεταξύ των Ελλήνων αρχηγών.
Αίρεται η πολιορκία του Μεσολογγίου – Ανανεώνεται ο αποκλεισμός – Ναυτική δράση – Έλληνες παραβιάζουν τα εδάφη της Επτανήσου – Αποτρόπαιες βίαιες πράξεις διατάχτηκαν από αυτούς – Αξιοσημείωτο συμβάν – Ιονική Διακήρυξη – Άφιξη του συνταγματάρχη Stanhope – Πληθυσμιακή καταγραφή του Μοριά.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXXΙΙΙ 193
Η άφιξη του λόρδου Βύρωνα στη Ζάκυνθο – Αποπλέει για το Μεσολόγγι – Συλλαμβάνεται από τουρκική μοίρα – Η διαφυγή του – Κράτηση του κόμη Camba και των αποσκευών του Λόρδου – Μοναδική αναγνώριση – Ελευθέρωση των σκαφών, επιβατών και αποσκευών – Άφιξη του λόρδου Βύρωνα και της συνοδείας του στο Μεσολόγγι – Η υποδοχή του – Κινήσεις της ελληνικής και τουρκικής μοίρας – Ελληνική εφημερίδα εκδίδεται στο Μεσολόγγι – Απώλεια του συνοδευτικού πολεμικού σκάφους Columbine – Θάνατος του σερ Maitland.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXXΙV 198
Προετοιμασίες στο Μεσολόγγι – O λόρδος Βύρων δημιουργεί σώμα Σουλιωτών – Προτάθηκε επίθεση στη Ναύπακτο – Μυστική αλληλογραφία με τους Αρβανίτες αρχηγούς της φρουράς – Προφυλάξεις που πάρθηκαν από τον Γιουσούφ Πασά – Η πρώτη ασθένεια του λόρδου Βύρωνα – Διαφωνίες – Διαφορές μεταξύ του Λόρδου και του συνταγματάρχη Stanhope – Άφιξη του Parry – Καταστροφή δύο τουρκικών πυροβολείων – Ελληνικό δάνειο – Παρατηρήσεις γι’ αυτό – Ο σερ Frederick Adam διορίζεται Βασιλικός Επίτροπος.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXXV 205
Ο θάνατος του λόρδου Βύρωνα – Διαφωνίες των Ελλήνων – Απεχθής περίπτωση πειρατείας και δολοφονίας – Λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXXVΙ 210
Η πρώτη δόση του ελληνικού δανείου φτάνει στη Ζάκυνθο – Λόγοι της κράτησής του εκεί – Η σορός του λόρδου Βύρωνα φτάνει στη Ζάκυνθο – Ο συνταγματάρχης Stanhope εγκαταλείπει την Ελλάδα.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXXVΙΙ 212
Η δεύτερη δόση του ελληνικού δανείου φτάνει στη Ζάκυνθο – Ιονική διακήρυξη σχετικά με αυτό – Αγωνία των Ελλήνων για την εκταμίευση των χρημάτων – Αντιπροσωπίες στάλθηκαν στη Ζάκυνθο για τα χρήματα – Ναυτική εμπλοκή – Συνέχιση των ελληνικών πειρατειών – Οι Έλληνες επιχειρούν δύο προσπάθειες για την κατάληψη της Κορώνης – Η αποτυχία τους – Άφιξη τουρκικού στρατού κοντά στα Σάλωνα – Τα τεκταινόμενα στον Μοριά.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧXXVΙΙΙ 216
Ελληνικό δάνειο στέλνεται από τη Ζάκυνθο στο Ναύπλιο – Οι Blaquiere και Hastings επιστρέφουν στην Αγγλία – Ο θάνατος του λόρδου Charles Murray – Η κατάσταση των υποθέσεων στον Μοριά – Αύξηση των Ελλήνων προσφύγων στη Ζάκυνθο – Ελληνική Διακήρυξη – Γιατί ακυρώθηκε – Διευκρινιστική Σημείωση.
Οι Έλληνες επαναλαμβάνουν τον αποκλεισμό του κόλπου της Ναυπάκτου – Άφιξη του αιγυπτιακού εκστρατευτικού σώματος στο Ηράκλειο – Ραθυμία των Τούρκων – Διαφωνίες των Ελλήνων.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧL 222
Τρομερός σεισμός – Καταστροφή της πόλης της Ιθάκης – Μερική καταστροφή της Πρέβεζας – Προπαρασκευές επίθεσης κατά της Πάτρας – Πρώτη άφιξη του αιγυπτιακού στόλου στη Μεθώνη – Άφιξη του Ιμπραήμ Πασά – Αποβίβαση του πρώτου μεγάλου τμήματος του στρατού του – Ο στόλος επιστρέφει στη Σούδα – Τα γεγονότα στον Μοριά.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧLΙ 224
Δεύτερη άφιξη του αιγυπτιακού στόλου στον Μοριά – Αποβιβάζονται τμήματα – Επιστροφή του στόλου στη Σούδα – Ο Ιμπραήμ Πασάς αρχίζει επιθετικές ενέργειες – Καταλαμβάνει το Ναβαρίνο – Βομβαρδισμός του οχυρού αυτού – Η ανδρεία των πολιορκημένων – Ο Πρόεδρος της Γερουσίας βαδίζει προς την απελευθέρωσή του – Αλλοδαποί αξιωματικοί στην υπηρεσία του Πασά – Απελευθέρωση της φρουράς της Πάτρας και της Ναυπάκτου – Προετοιμασίες για την περικύκλωση του Μεσολογγίου – Αποχώρηση του Οδυσσέα Ανδρούτσου – Χαρακτηρίστηκε προδότης.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧLII 228
Η ήττα των Ελλήνων στo Nησί (Μεσσήνης) – Τρίτη άφιξη του αιγυπτιακού στόλου στη Μεθώνη – Αποβίβαση τμημάτων και πολεμοφοδίων – Ο ελληνικός στόλος εξορμά στη θάλασσα – Ανδραγάθημα του Μιαούλη στη Μεθώνη – Ο Μιαούλης πυρπολεί οχτώ σκάφη του εχθρού – Ο αιγυπτιακός στόλος διά της βίας μπαίνει στο λιμάνι του Ναβαρίνου – Καταλαμβάνεται η Σφακτηρία – Κρίσιμη κατάσταση των ελληνικών σκαφών – Η ανδρεία συμπεριφορά τους και η διαφυγή – Κατάληψη του Παλαιού Ναβαρίνου – Ελευθερώνεται η φρουρά του – Κατάληψη του Νέου Ναβαρίνου – Η φρουρά του μεταφέρεται στην Καλαμάτα – Κατάπτυστη κράτηση ορισμένων Ελλήνων αρχηγών ενάντια στη συμφωνία – Διαφωνίες μεταξύ των Ελλήνων – Η ανταρσία των τμημάτων τους – Άφιξη του Σερασκέρη προ του Μεσολογγίου – Περικύκλωση της τοποθεσίας – Κατάληψη της Άμφισσας και του Γαλαξιδίου – Παράδοση του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Ελληνική Κυβέρνηση.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧLIII 233
Απελευθέρωση του Κολοκοτρώνη – Oι επιχειρήσεις του Ιμπραήμ Πασά – Επιχείρηση στην Αρκαδία – Αποφασιστική μάχη – Κατάληψη και καταστροφή του Νησιού της Μεσσήνης, της Καλαμάτας, του Αλμυρού και των Κιτριών – Προέλαση του Ιμπραήμ Πασά στην Τρίπολη – Ήττες του Κολοκοτρώνη – Εκκένωση της πρωτεύουσας – Καταλαμβάνεται από τον Ιμπραήμ – Προελαύνει προς το Αργός – Αναχαιτίζεται και επιστρέφει στην Τρίπολη – Συνέχιση της πολιορκίας του Μεσολογγίου – Η ανδρεία της φρουράς – Τερατώδης βιαιότητα που διαπράχθηκε στην Ύδρα.
Ο Ιμπραήμ Πασάς κατοπτεύει το Ναύπλιο προσωπικά – Ο επιχειρούμενος αιφνιδιασμός του Κολοκοτρώνη – Η ήττα του – Η άφιξη του Humphrey στη Ζάκυνθο – Ο θάνατος του Οδυσσέα Ανδρούτσου – Επιχειρήθηκε δολοφονία του Trelawney – Tέταρτη άφιξη του αιγυπτιακού στόλου στον Μοριά – Ένωση και άφιξη του Καπουδάν Πασά μετά απ’ αυτό – Η προηγούμενή του ήττα – Ο Καπουδάν Πασάς προελαύνει προς το Μεσολόγγι – Αίρεται ο αποκλεισμός του κόλπου – Εγκαθίσταται τουρκικός αποκλεισμός – Σθεναρές επιχειρήσεις εναντίον του Μεσολογγίου.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧLV 245
Διαδικασίες στο Μεσολόγγι – Επίσκεψη του Υποπρόξενου στον Σερασκέρη – Περιγραφή του στρατοπέδου του – Κατάσταση των πολιορκημένων – Προσέρχονται σε διαπραγματεύσεις – Οι όροι αποκρούστηκαν από τον Σερασκέρη – Επίσκεψη στον Καπουδάν Πασά – Άφιξη του ελληνικού στόλου – Γενική επίθεση στο Μεσολόγγι – Ανδρεία άμυνα από τη φρουρά – Πλήρης απώθηση των πολιορκητών – Θαυμάσια συμπεριφορά του ελληνικού στόλου – Αυτό ανακουφίζει το Μεσολόγγι – Εμπλοκή μεταξύ των δύο στόλων – Κατάπτυστη φυγή του Καπουδάν Πασά – Πιθανή συνέπεια αυτής της πράξης – Ο αιγυπτιακός στόλος επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια – Αναταραχή στη Ζάκυνθο – Διευκρινιστική Σημείωση.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧLVI 255
Συνέχιση της πολιορκίας του Μεσολογγίου – Λιποταξία των Αρβανιτών – Ανανεώθηκε ο αποκλεισμός της Πάτρας – Καταστροφή του τουρκικού στολίσκου – Διαφυγή του Γιουσούφ Πασά – Κατάληψη και καταστροφή του Μιστρά από τον Ιμπραήμ Πασά – Άφιξη του Trelawney στην Κεφαλονιά – Επιβεβαίωση της αναφοράς σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του – Ο λόρδος Cochrane υιοθετεί το Ελληνικό Ζήτημα – Αντιδράσεις γι’ αυτό.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧLVII 259
Αδράνεια των εμπολέμων – Πέμπτη άφιξη του αιγυπτιακού στόλου στον Μοριά – Η εκεί άφιξη του στόλου του Καπουδάν Πασά – Περιγραφή της δύναμης του στρατού – Αποβίβαση τμημάτων και πολεμοφοδίων – Οι στόλοι κατευθύνονται στην Πάτρα – Άφιξη του ελληνικού στόλου – Ναυτική δράση – Η κατάσταση του Μεσολογγίου – Ανταλλαγή αιχμαλώτων.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧLVIII 265
Ο ελληνικός στόλος επιστρέφει στη Μεσόγειο – Ανταρσία στις Σπέτσες – Ο Ιμπραήμ Πασάς προελαύνει στην Πάτρα – Επίσκεψη σε Αίγιο και Γαλαξίδι – Διατάχθηκε να καταλάβει το Μεσολόγγι – Μεταφορά του στρατού του στο Κρυονέρι – Άγγλος ναύτης πυροβολείται από Έλληνα – Διευκρινιστική Σημείωση.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧLΙX 269
Ο Υποπρόξενος μεταβαίνει στην Πάτρα – Αναγκάζεται να χτίσει ο ίδιος την κατοικία του – Σφοδρή ανεμοθύελλα και συνέπειες αυτής – Ο Γιουσούφ Πασάς εγκαταλείπει τον Μοριά – Ο Ιμπραήμ Πασάς περικυκλώνει το Μεσολόγγι – Περιγραφή του Αιγυπτιακού Στρατού.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ L 275
Επιχειρήσεις στο Μεσολόγγι – Βομβαρδισμός – Η ανδρεία των πολιορκημένων – Καταλαμβάνονται το Βασιλάδι και το Ανατολικό – Οι κάτοικοι ελευθερώνονται – Ο σερ Adam επισκέπτεται τον Ιμπραήμ Πασά – Επίθεση κατά του Μοναστηριού – Θαρραλέα υπεράσπιση και πλήρης απώθηση των εφόδων – Δραστηριότητα του Καπουδάν Πασά – Απελπιστική κατάσταση των πολιορκημένων – Η απόφασή τους να εγκαταλείψουν τον τόπο – Ο Ιμπραήμ Πασάς ενημερώνεται από λιποτάκτες – Προσφορά διαπραγμάτευσης – Αποκρούεται – Γενική έξοδος – Αξιοθρήνητες συνέπειες από αυτήν – Ο Ιμπραήμ καταλαμβάνει το Μεσολόγγι – Λεηλατείται από τους Άραβες – Σοβαρή διένεξη μεταξύ Αράβων και Αλβανών – Ο Υποπρόξενος επισκέπτεται το Μεσολόγγι – Περιγραφή της επίσκεψης – Ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη – Επίσκεψη στον Ιμπραήμ Πασά – Ο Ιμπραήμ Πασάς επανέρχεται στον Μοριά – Προελαύνει για την απελευθέρωση της Τρίπολης – Ο συνδυασμένος στόλος εγκαταλείπει την Πάτρα – Εκδήλωση επιθυμίας από τους Έλληνες να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση της υποταγής – Τα γεγονότα στον Μοριά.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 286
Περίληψη των γεγονότων από τον Απρίλιο του 1821 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1827.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
O Pouqueville για τους Σύγχρονους Έλληνες 297
Ελληνικό Μανιφέστο 301
Μανιφέστο προς τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια 302
Ελληνική διαμαρτυρία κατά του Πρόξενου Green 304
Κατάθεση του Richard Lee Green 306
Πρώτο Ελληνικό Ανακοινωθέν 309
Διακήρυξη 309
Στατιστικός πίνακας της Πελοποννήσου 311
Προκήρυξη 312
Ομολογία φυγόδικου Μαλτέζου πειρατή 316
Συνεδριάσεις Ναυαρχείου, Μάλτα 339
Με διευκρινιστικές σημειώσεις του πρώην υποπρόξενου R. L. Green και του μεταφραστή Μιχαήλ Ε. Παπαϊωάννου