Φιλοσοφία της Μεταουμανιστικής Τέχνης
Philosophy of Posthuman Art (τίτλος πρωτοτύπου)
Επιστημονική επιμέλεια: Μαρκοπούλου, Άννα Χ. || Σαμπανίκου, Εύη Δ.
Επιμέλεια κειμένου: Σαμπανίκου, Εύη Δ.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-392-9
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 10/2024
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 13.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 264 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή
Στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η διάδραση τέχνης και κοινωνίας παραμένει όσο ποτέ ισχυρή. Η έλευση των νέων μέσων και οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα ορίζουν για την πολιτισμική θεωρία και την τέχνη τη μετάβαση από το Μοντερνισμό στο Μεταμοντερνισμό. Με τη σταδιακή κυριαρχία των ψηφιακών μέσων και τη γενίκευση της χρήσης του διαδικτύου, ο κύκλος του Μεταμοντερνισμού ολοκληρώνεται σχετικά σύντομα, στις αρχές του 21ου αιώνα. Το μετά, ορίζεται από Μεταουμανιστικές αντιλήψεις.
«Δεν μπορείς να βιώσεις ένα έργο τέχνης δύο φορές όπως δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι δύο φορές». Με τη φράση αυτή, ο Sorgner μας εισάγει στη διατύπωση μιας νέας θεωρίας για την τέχνη, μέσω της Μεταουμανιστικής φιλοσοφίας, με εστίαση στις σύγχρονες μορφές οπτικοακουστικών τεχνών, όπως η βιοτέχνη, η επιτέλεση, η εγκατάσταση και όλες οι μορφές δημιουργίας με ψηφιακά μέσα.
Ο Sorgner, σε αυτό το ιδιαίτερα ξεχωριστό βιβλίο του, επιχειρεί μια αλλαγή παραδείγματος, την ανατροπή, την αποδοχή της έννοιας του διαρκούς γίγνεσθαι. Τα επιχειρήματά του είναι πολιτικά και ισχυρά από την άποψη ενός φιλοσοφικού διαλόγου που φέρνει ανοιχτά σε επαφή όλα τα Μεταουμανιστικάρεύματα σκέψης και γνώσης (Κριτικός Μεταουμανισμός, Τρανσουμανισμός και Συμμεταουμανισμός), μέσα από μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης οπτικοακουστικής δημιουργίας με νέα μέσα και τους πιο επιφανείς καλλιτέχνες.

«Το βιβλίο Φιλοσοφία της Μεταουμανιστικής Τέχνης παρουσιάζει μια απολύτως νέα πρόταση, ως διάδοχη θεωρία και ως απάντηση στο μεταμοντερνισμό. Αν η Μεταμοντέρνα  Εποχή αφήνει ένα ηχηρό κενό με τη συνολική απουσία νοήματος στην καλλιτεχνική πράξη, η διάδοχη κατάσταση θα ανοίξει ένα Κουτί της Πανδώρας, κλειδαμπαρωμένο για χιλιετίες: Το Άμορφο και το Τερατώδες, επεμβάσεις στο DNA, η έννοια του υβριδικού σώματος, οι νέες αντιλήψεις για το Cyborg και, φυσικά, η όλο και πιο έντονη παρουσία της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πεδίο των Τεχνών. Αποτελεί αυτό μια νέα κατάσταση που ανατρέπει -ή ακόμη και διαγράφει- όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα;  Ή, η τέχνη αποκτά απλώς τα νέα της “εργαλεία”; Η Φιλοσοφία της Μεταουμανιστικής Τέχνης είναι το καλύτερο εγχειρίδιο ίσως για να καθοδηγήσει τον αναγνώστη στην καλλιτεχνική θέαση της μεταουμανιστικής εποχής…»

 

Θανάσης Μουτσόπουλος, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο