Η `Ένωσις Σμυρναίων` ιδρύθηκε το 1936, από πλειάδα σπουδαίων προσωπικοτήτων μικρασιατικής καταγωγής, με σκοπό τη διαφύλαξη, προβολή και διάδοση, σε όλες τις εκφάνσεις, του πολιτισμού των αλησμόνητων πατρίδων του Ελληνισμού της Ανατολής. Μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει πλουσιότατο έργο, όπως επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις, προκηρύξεις διαγωνισμών και εκδόσεις, μεταξύ των οποίων το επιστημονικό περιοδικό σύγγραμμα `Μικρασιατικά Χρονικά` (21 τόμοι μέχρι σήμερα) και την εφημερίδα `Μικρασιατική Ηχώ`, παράλληλα με τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης της, τη συμμετοχή της σε σημαντικές εκδηλώσεις μικρασιατικού ενδιαφέροντος κ.ά.
Στο πλαίσιο επομένως των προσπαθειών να αντιμετωπισθεί ο Ελληνικός Μικρασιατικός Πολιτισμός όχι σαν μουσειακό είδος, αλλά σαν μία πηγή διαρκούς δημιουργικής έμπνευσης και εθνικής αυτογνωσίας, η `Ένωσις` οργάνωσε τη χρονιά που πέρασε (2003-2004) κύκλο διαλέξεων, από διακεκριμένους ομιλητές -ειδικούς κατά ερευνητικό αντικείμενο- με θέμα τη `Λογοτεχνία στη Μικρά Ασία`, έχοντας την πεποίθηση ότι ο επιστημονικός λόγος θα ανεδείκνυε κάποιες από τις πολλές πτυχές της λογοτεχνικής δημιουργίας του μικρασιατικού κόσμου, αλλά ταυτόχρονα θα τόνιζε και τις αμφίδρομες πνευματικές σχέσεις -έως το 1922- των δύο πλευρών του Αιγαίου.
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να εκδώσει σε αυτοτελή τόμο τα κείμενα των ομιλιών εκφράζει μία ακόμη πάγια θέση της `Ενώσεως`, ότι δηλαδή η διατήρηση της μνήμης υπηρετείται αποτελεσματικότερα και ουσιαστικότερα με την καταγραφή και κατάθεσή της ως μόνιμης και πολύτιμης παρακαταθήκης για τους σημερινούς και αυριανούς Έλληνες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της `Ενώσεως Σμυρναίων` ευχαριστεί θερμότατα και από τη θέση αυτή τους ομιλητές, καθώς επίσης και όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του κύκλου των διαλέξεων και τη συγκρότηση του ανά χείρας τόμου. ΤΑΚΗΣ ΒΕΖΥΡΓΙΑΝΝΗΣ, Πρόεδρος `Ενώσεως Σμυρναίων`
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]