Στο βιβλίο αυτό ο Πόστμαν περιγράφει με εύληπτο τρόπο τις επιπτώσεις της μετανεωτερικής κοινωνίας στην ατομική συνείδηση, στις ηθικές αξίες και στην αποσύνθεση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Επίσης εξετάζει μια σειρά από προβλήματα που συνδέονται με την ταχεία αποξένωση των ανθρώπων, αναλύει με επιδέξιο τρόπο τα προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία και μας δείχνει με ποιο τρόπο έχουμε λησμονήσει τις αξίες, τις ιδέες και τα οράματα του παρελθόντος μας.
Ο Πόστμαν μας προσφέρει μια εναργή εικόνα για την υστερία και τις συγκεχυμένες αξίες της μετανεωτερικότητας. Μας δείχνει πώς να αποκαταστήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στο νου και στη μηχανή διαμέσου μιας εύγλωττης και εκθαμβωτικής εξιστόρησης των επιτευγμάτων του Διαφωτισμού.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα δραστικό αντίδοτο στην τεχνολογική μανία της εποχής μας και μας καλεί να αναλογιστούμε αν οι διανοητές του Διαφωτισμού μπορούν να είναι καλύτεροι πλοηγοί μας στον εικοστό πρώτο αιώνα από ό,τι ο Μπιλ Γκέιτς, ο Άλβιν Τόφλερ και ο Νικόλας Νεγροπόντης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]