Ένα από τα πιο συχνά παράπονα, που κάνουν οι σημερινοί νέοι στους γονείς, τους δασκάλους τους και άλλους ενήλικες, είναι ότι δέν τους καταλαβαίνουν. Νοιώθουν, ότι το περιβάλλον τους δεν δείχνει την απαιτούμενη κατανόηση για τα προβλήματα και τα ενδιαφέροντά τους. Αισθάνονται, ότι ένα ολόκληρο χάσμα τους χωρίζει από τις προηγούμενες γενιές.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συμβολή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκύπτουν από τη "σύγκρουση μεταξύ των γενεών" στην εποχή μας.
Με επιστημονική μεθοδικότητα, αλλά και εκλαϊκευμένο τρόπο ο συγγραφέας δείχνει τα σημεία τριβής και τις αντιθέσεις μεταξύ των νέων και ηλικιωμένων καθώς και τις πρακτικές δυνατότητες για μια προσέγγιση μεταξύ των ανθρώπων, που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές.
Πολυάριθμα παραδείγματα από την καθημερινή πράξη βοηθούν τους γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικότερα τους ηλικιωμένους να κατανοήσουν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί νέοι, να γεφυρώσουν το χάσμα, που τους χωρίζει από τη σημερινή γενιά και να δημιουργήσουν μαζί της σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοκατανοήσεως.