Την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 σημαίνουν μεσάνυχτα σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη και εγκαθίσταται για τα καλά το κράτος του τρόμου. Ο Νταν Φρανκ, μέσα από τα στρατιωτικά γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τα διπλωματικά παρασκήνια, παρακολουθεί και περιγράφει με ζωντανό και γλαφυρό τρόπο τον βίο και την πολιτεία διακεκριμένων διανοουμένων, συγγραφέων, καλλιτεχνών, ποιητών, γηγενών ή ξένων που καταφθάνουν στη Γαλλία μέσα στη δίνη των διωγμών και των επιστρατεύσεων. Εβραίοι, προοδευτικοί, καταδιωγμένοι, εξόριστοι και πρόσφυγες, με ή χωρίς χρήματα και διασυνδέσεις, βρίσκονται σε αδιάκοπη μεταναστευτική κίνηση στη διάρκεια της Κατοχής.
Ο Σαρ, ο Πωλάν, ο Βερκόρ, ο Σαρτρ και η Μπωβουάρ, ο Καμύ, ο Πικάσο, ο Κοκτώ, ο Αραγκόν και η Έλσα, ο Ματίς, ο Πρεβέρ, ο Ντεσνός, ο Σαιντ Εξυπερύ, ο Πρεβό, ο Ντριέ Λα Ροσέλ, ο Μπέκετ, ο Μαρκ Μπλοκ, ο Μωριάκ και τόσοι άλλοι στον μεγάλο χορό της Γαλλίας που γράφει, ζωγραφίζει, σχεδιάζει, κινηματογραφεί, δημοσιεύει, συνεργάζεται με τους Γερμανούς, αντιστέκεται, προσαρμόζεται.
Σαν σκηνοθέτης, ο Νταν Φρανκ μας παρασύρει στη δίνη. Από το Παρίσι στη Μασσαλία μέσα στον πανικό της μεγάλης φυγής, από τη Μασσαλία στη Νέα Υόρκη μέσα στα πλοία της ελπίδας, από το Παρίσι στο Βερολίνο μέσα στα τρένα της ντροπής, από τους σταθμούς εκτόπισης στα στρατόπεδα της νύχτας και της ομίχλης, ο αναγνώστης βλέπει, εντυπωσιασμένος, άναυδος και δύσπιστος, να διασταυρώνονται οι μοίρες μιας γενιάς που η τραγωδία της Ιστορίας μετέτρεψε τη ζωή της σε μυθιστόρημα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]