Νέα οικονομία, διαδίκτυο και ηλεκτρονικό εμπόριο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-86003-8-6
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 27.26 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 550 γρ., 279 σελ.
Περιγραφή

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Πληροφορική Επανάσταση ασκεί ήδη πολύ σημαντικές επιρροές στην οικονομία, στα προϊόντα που αγοράζουμε, στην εργασία και γενικότερα στην κοινωνία και στην καθημερινή ζωή μας. Τις επιρροές αυτές, που οδηγούν στη Νέα Οικονομία και στην Κοινωνία της Πληροφορίας, έχουμε αρχίσει πλέον να αισθανόμαστε, έστω και με κάποια καθυστέρηση, στην Ελλάδα. Οι δύο σημαντικότερες πιο πρόσφατες πτυχές αυτής της επανάστασης, που αποτελούν και βασικό αντικείμενο του παρόντος βιβλίου, είναι η εντυπωσιακή σε παγκόσμιο επίπεδο εξάπλωση του Διαδικτύου και η ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν.

Το Πρώτο Μέρος του βιβλίου έχει δύο σκοπούς:

1. Να κάνει μια επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σχετικά με: α) Την επίδρασή του στην οικονομία, στις αγορές, στον ανταγωνισμό, στις τιμές, στον Τύπο, στην ποιότητα των προϊόντων και στο ρόλο των μεσαζόντων στις νέες αγορές των ψηφιακών προϊόντων. β) Τις πρόσφατες και τις αναμενόμενες εξελίξεις στους κλάδους ΠΕ με έμφαση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

γ) Την επίδραση των ΤΠΕ και της διείσδυσής τους στην υπόλοιπη οικονομία στις αγορές και στην εκπαίδευση.

δ) Την επίδραση των ΤΠΕ, της Νέας Οικονομίας και της Κοινωνίας της Πληροφορίας στους θεσμούς, στις σχέσεις πολίτη κράτους, στη δημοκρατία, στην άσκηση πολιτικής και στο νομικό πλαίσιο.

2. Να κάνει μια επισκόπηση της σύγχρονης οικονομικής βιβλιογραφίας γύρω από θέματα του Διαδικτύου και του Ηλεκτρονικού Εμπορίου με τρόπο που αφενός είναι χρήσιμος για φοιτητές πανεπιστημίων που παίρνουν σχετικά μαθήματα σε τμήματα Οικονομικής Επιστήμης, Πληροφορικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων και αφετέρου μπορεί να μελετηθεί από το μη ειδικό που ενδιαφέρεται γι` αυτά τα θέματα.

Στο Δεύτερο Μέρος του βιβλίου ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαβάσει άρθρα σχετικά με την Νέα Οικονομία και την Κοινωνία της Πληροφορίας, γραμμένα από διακεκριμένους Έλληνες, τους πλέον ειδικούς να εκφέρουν γνώμη είτε λόγω της τεχνικής εξειδίκευσης και της γνώσης τους είτε λόγω της πρακτικής πείρας τους είτε λόγω της θέσης και της εμπειρίας τους στην άσκηση πολιτικής.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος της εκδότριας
Η Κοινωνία της Πληροφορίας για όλους, του Κωνσταντίνου Σημίτη, Πρωθυπουργού της Ελλάδας
Χαιρετισμός του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ειδικού Γραμματέα υπουργείου Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών
Πρόλογος του Συγγραφέα
1 : Εισαγωγή
2. Το Διαδίκτυο: Δομή, Τεχνολογία και Τιμολόγηση Πρόσβασης
3. Τα Βασικά Οικονομικά του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
4. Οι Αγορές Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ευρώπη
5. Η Αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα
6. Αγορά εργασίας, απασχόλησης και εκπαίδευσης στη Νέα Οικονομία
7. Η επίδραση της Νέας Οικονομίας στους θεσμούς, στην πολιτική και στη δημοκρατία
ΜΕΡΟΣ Β'
Αλογοσκούφης Γιώργος, Η παγκοσμιοποίηση, οι νέες τεχνολογίες και η Ελλάδα
Δουκίδης Γιώργος Ι., Η νέα επιχειρηματική πραγματικότητα και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην Κοινωνία της Πληροφορίας
Ιωαννίδης Γιάννης, Η τεχνολογική επανάσταση στην πληροφορική και στις επικοινωνίες: σκέψεις και παρατηρήσεις από την οικονομία των ΗΠΑ
Καραμούζης Νίκος, Οι τεχνολογίες Νέας Οικονομίας και ο τραπεζικός κλάδος
Μητακίδης Γιώργος, Οι νέες τεχνολογίες και οι μελλοντικές προκλήσεις τους
Παπακωνσταντίνου Γιώργος, Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας και η σημασία του για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Ρομπόλης Σάββας - Δημουλάς Κων/νος, Νέα Οικονομία, αγορά εργασίας και διά βίου εκπαίδευση
Φέσσας Θεόδωρος, Προοπτικές της ελληνικής αγοράς πληροφορικής
Χατζηπαραδείσης Αστέρης, Η Νέα Οικονομία και οι οικονομικοί δείκτες
Χριστοδουλάκης Νίκος, Νέα Οικονομία και οικονομική ανάπτυξη

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00