Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση προλογίζω την επανέκδοση τoυ ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΗ, έργο το oποίο ιδιαίτερα αγαπώ και στο οποίο δεν θα μπορούσα ούτε να αφαιρέσω, ούτε να προσθέσω κάτι, παρά το γεγονός ότι πέρασαν από την πρώτη του έκδοση είκοσι περίπου χρόνια.
Η πρώτη έκδοση της μονογραφίας μου αυτής συνέπεσε χρονικά με την ελληνική πρωτοβουλία πραγματοποιήσεως στην Αθήνα πανβαλκανικής συνδιασκέψεως και, ίσως γι` αυτό, το έργο κίνησε το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού, με αποτέλεσμα το βιβλίο να εξαντληθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η φυσιογνωμία του Γ. Καστριώτη είναι συνδεδεμένη με την κοινή προσπάθεια των χριστιανικών λαών, τόσο των Βαλκανίων, όσο και εκείνων της Δύσης, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υπερασπισθούν τη χριστιανική πίστη, αλλά και την ελευθερία και τη ζωή απέναντι στον βίαιο εκμουσουλμανισμό, την καταπίεση και το θάνατο που επέφερε τότε το απειλητικά εξογκούμενο στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη `μουσουλμανικό τόξο` των Τούρκων.
Η ηρωική ζωή και τα ανδραγαθήματα κατά των Τούρκων του Γ. Καστριώτη, του θρυλικού Σκεντέρμπεη, είναι ίσως και σήμερα επίκαιρη, όταν οι ανακατατάξεις στα Βαλκάνια υποχρεώνουν τα κράτη να αναζητήσουν στηρίγματα και συμμαχίες, που θα έπρεπε να θεμελιώνονται στις χρήσιμες πάντα υπαγορεύσεις και τα διδάγματα της ιστορίας τους.
Από τις παρουσιάσεις και τις βιβλιοκρισίες, που δημοσιεύτηκαν στον τύπο και τα επιστημονικά περιοδικά, παραθέτω εδώ μικρό απόσπασμα από την κριτική του Νικολάου Τωμαδάκη, ως φόρο τιμής στον αείμνηστο Δάσκαλο.
`Και ούτω κατακλείεται λαμπρόν έργον εις το οποίον συνδυάζεται η Ιστορική γνώσις, η μέθοδος και η φιλολογική εξέτασις του προβλήματος Καστριώτου επί διεθνούς πεδίου. Τα επιτεύγματα είναι λίαν πειστικά και αξιόλογα, δεικνύοντα πόσον χρήσιμος είναι ακόμη εις την γραμματολογίαν μας η ιστορικοφιλολογική μέθοδος`.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]