Η έρευνα περί του στωικού ιδεώδους του σοφού έρχεται κατ’ αρχήν αντιμέτωπη με δύο βασικές διαπιστώσεις. Η πρώτη είναι ότι η περί του σοφού θεωρία δεν είναι απλώς ένα τμήμα της στωικής ηθικής, αλλά εμπλέκεται σε όλα τα μείζονα ζητήματα της διανόησης των Στωικών. Η δεύτερη είναι ότι ο στωικός σοφός αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς λόγιας αλλά και λαϊκής παράδοσης, που περιστρέφονταν γύρω από τα ερωτήματα τι είναι η σοφία και ποιος είναι ο τύπος του σοφού ανθρώπου.
Το παρόν έργο εξετάζει τα θεμελιώδη ερωτήματα τι είναι η σοφία και ποιος είναι ο τύπος του σοφού ανθρώπου, ενώ παράλληλα αποτελεί μία συστηματική μελέτη της στωικής ηθικής και κοινωνικής φιλοσοφίας.
Πιο αναλυτικά εξετάζονται:
- η αντίληψη περί του σοφού και της σοφίας κατά την προσωκρατική, κλασική και πρώιμη ελληνιστική περίοδο της φιλοσοφίας,
- η έννοια και το περιεχόμενο του ιδεώδους του σοφού κατά τους Στωικούς και η διασύνδεσή του με τις σημαντικότερες παραμέτρους της στωικής διανόησης, δηλαδή με τη φυσική, την ψυχολογία, την κοινωνική και πολιτική θεωρία, την ηθική και τη γνωσιολογία,
- η στωική θεωρία περί των αξιών των πραγμάτων και η στωική αρετολογία εν αναφορά προς τις ιδιότητες του σοφού,
- η στωική περί του βίου θεωρία και πράξη και οι κανόνες που έθετε το ιδεώδες του σοφού για τη διαβίωση εντός μιας πολιτικής κοινωνίας.