Σκοπός της συγγραφής αυτής είναι να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό τους Μαθηματικούς της Αρχαίας Ελλάδας (άνδρες και γυναίκες) και ειδικότερα εκείνους που, παρότι συνέβαλαν στη θεμελίωση ή στη διάδοση και διδασκαλία της πλέον εγκεφαλικής επιστήμης, των μαθηματικών, παρέμειναν εντούτοις, για πολλούς λόγους, άγνωστοι, όχι μόνο στο ευρύτερο κοινό των μελετητών, αλλά και σε αρκετούς από τους ειδήμονες της Ιστορίας των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών. Σε μια εποχή που ο ελληνισμός βάλλεται ποικιλότροπα, νομίζουμε ότι επιβάλλεται η προβολή της ζωής και του έργου των μεγάλων αυτών διανοητών, των Μαθηματικών της Αρχαίας Ελλάδος. Γνωρίζοντας ότι μέχρι σήμερα, άγνωστο γιατί, δεν έχει γίνει μια ανάλογη παρουσίαση, πιστεύουμε ότι το βιβλίο αυτό θα καλύψει ένα κενό στην Ιστορία των ελληνικών μαθηματικών. [...]
Στη δεύτερη έκδοση προστέθηκαν 7 μαθηματικοί και έγιναν αρκετές διορθώσεις.
Θεωρήθηκε σκόπιμο οι μαθηματικοί του 6ου μ.Χ. αιώνα να μεταφερθούν στο βιβλίο μας, που ήδη κυκλοφορεί, με τίτλο: `Οι θετικοί επιστήμονες της Βυζαντινής εποχής`.
Είναι υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε τον μαθηματικό, αρχιτέκτονα και ιστορικό ερευνητή Δημήτρη Τσιμπουράκη, καθώς και το φιλόλογο Ιωάννη Μ. Κωνσταντάκο για τις πολύτιμες υποδείξεις τους.
Στην τρίτη έκδοση προστέθηκε ένας μαθηματικός και έγιναν διάφορες μικροδιορθώσεις.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]