Κάθε πολίτης έχει ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια, τηλέφωνο, ίντερνετ, ταχυδρομεία και δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά δεν μπορεί να καταβάλλει υψηλή τιμή για να τα έχει. Έτσι, το σημαντικότερο καθήκον του κράτους είναι να εξασφαλίζει ώστε να προσφέρονται σε προσιτές τιμές σε όλους τους πολίτες οι παραπάνω υπηρεσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για μια αξιοπρεπή ζωή και μια ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία.
Τα κράτη στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο εκπληρώνουν το παραπάνω καθήκον περισσότερο από έναν αιώνα. Η διεθνοποίηση των υπηρεσιών και των νομικών κανόνων για τις υπηρεσίες, καθώς και ειδικότερα η είσοδος των κρατών στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα πρέπει, επίσης, να ανταποκρίνονται στις βασικές ανάγκες των ανθρώπων στο μέλλον. Ειδικοί κανόνες του Ευρωπαϊκού δικαίου προνοούν ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, ακόμη και εντός της αγοράς, η οποία είναι βασικά οργανωμένη, σύμφωνα με τους κανόνες της απελευθέρωσης.
Σε αυτό το βιβλίο, το οποίο έχει γραφεί με την εμπειρία του διεθνούς οικονομικού και ευρωπαϊκού δικαίου, ξεδιπλώνεται αυτός ο ιδιαίτερος κόσμος κανόνων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την επίτευξη κοινωνικής ειρήνης και δικαιοσύνης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]