Η ανάγκη για μια αρχική προσέγγιση της συσχέτισης των εννοιών του Περιβάλλοντος και των Τεχνο-ατυχημάτων (των ατυχημάτων που συμβαίνουν σε μεγάλης κλίμακας και πολυπλοκότητας δομών τεχνολογικούς οργανισμούς) πιθανόν να φαίνεται κάπως απομακρυσμένη ή και να ξενίζει ως προς την επικαιρότητά της, αφού κατά κανόνα στις μέρες μας κυριαρχούν περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές και η μείωση της βιοποικιλότητας, ενώ η λέξη τεχνο-ατυχήματα είναι σχεδόν άγνωστη και συνδέεται με μια ισχυρή αίσθηση αμφισημίας. Τα τέχνο-ατυχήματα (tech-accidents) συμβαίνουν σε μεγάλους τεχνολογικούς οργανισμούς (π.χ. ατυχήματα σε χημικά εργοστάσια, πυρηνικές εγκαταστάσεις, πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, πετροχημικά εργοστάσια, θαλάσσιες, οδικές και αεροπορικές μεταφορές, κ.α.).
Τα τεχνο-ατυχήματα αντιπροσωπεύουν μια κατηγορία εξαιρετικά κρίσιμων γεγονότων με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον. Το παρόν σύγγραμμα σκοπεύει να παρουσιάσει μια αρχική προσέγγιση μελέτης, αφού τέτοιας μορφής ατυχήματα δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις σε ξεχωριστές ακολουθίες, αλλά διαδοχικά σημεία μιας ευρύτερης ακολουθίας μεγάλης κλίμακας τεχνολογικών αστοχιών σε επίπεδο οργανισμών που συσχετίζονται μεταξύ τους και επιφέρουν ισχυρές αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται πρωτίστως στους φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σε ένα δεύτερο επίπεδο απευθύνεται σε κάθε περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο πολίτη, φοιτητή και φοιτήτρια που ενδιαφέρεται να αποκτήσει μια αρχική γνώση για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]