Σε τι συνίσταται η κρίση του δυτικού κράτους πρόνοιας; Είναι κρίση οικονομική, όπως ισχυρίζονται πολλοί; Είναι κρίση επέκτασης των λειτουργιών του κράτους, όπως ισχυρίζεται η νεοφιλελεύθερη αντίληψη; Για τον Πιερ Ροζανβαλόν τέτοιες εξηγήσεις είναι ανεπαρκείς. Η κρίση του κράτους πρόνοιας είναι πρωτίστως φιλοσοφικής και πολιτικής φύσεως.
Στο βιβλίο αυτό, ο Ροζανβαλόν, αντλώντας στοιχεία από την ιστορία, την πολιτική επιστήμη και τη φιλοσοφία, προσφέρει μια νέα, ιστορική ανάγνωση της πορείας ανάπτυξης του κράτους πρόνοιας και τονίζει την ανάγκη μεταρρύθμισης των θεσμών του. Ο Ροζανβαλόν ανησυχεί για τη δημιουργία ενός νέου πατερναλιστικού κράτους που θα καθορίζει ηθικές συμπεριφορές και θα ελέγχει τους πολίτες. Ως κεντρικό στόχο της κοινωνικής πολιτικής σήμερα θέτει την κοινωνία της ένταξης, η οποία θα προσφέρει σε όλους τους πολίτες τα μέσα και τις ευκαιρίες για να συμμετάσχουν σε αυτήν.
Το `Νέο κοινωνικό ζήτημα` αποτελεί την πιο σύγχρονη προσέγγιση στα ζητήματα του κοινωνικού κράτους και αξίζει να μελετηθεί από όλους όσοι επιμένουν ακόμη στις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]