Οι εκδόσεις "Πτερόεσσα" με χαρά παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό μία εργασία - ορόσημο ενός από τους μεγαλύτερους πνευματικούς ηγέτες του καιρού μας, του Δαλάι Λάμα, του έκπτωτου μονάρχη του Θιβέτ, ο οποίος μπορεί να εξορίστηκε και να έχασε την πνευματική ηγεσία στη χώρα του, όμως την κέρδισε σαν Θιβετιανός μοναχός στον υπόλοιπο κόσμο. Το υλικό του βιβλίου είναι αυθεντικό -δεν έχει παρθεί από ομιλίες- και σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το σημαντικότερο βιβλίο που έχει γράψει ποτέ.
Σε αυτό μιλάει για τη ζωή του, την ενθρόνισή του στην ηλικία των έξι χρόνων ως ο δέκατος τέταρτος Δαλάι Λάμα, την εκπαίδευσή του, τις συναντήσεις του με πνευματικούς δασκάλους και επιστήμονες, και με αφοπλιστική ειλικρίνεια ομολογεί ότι η βουδιστική του εκπαίδευση και ο βουδισμός γενικότερα, υπολειπόταν στο σημείο επαφής του με την σύγχρονη επιστήμη. Σαν παιδί, δεν είχε λάβει καμία εκπαίδευση πάνω στα μαθηματικά, τη γεωλογία, τη χημεία, τη βιολογία ή τη φυσική. Για την ακρίβεια, ούτε καν γνώριζε τότε την ύπαρξη των επιστημών αυτών.
Με ταπεινότητα και σεβασμό, εξερευνά σε βάθος και προτείνει τρόπους για να μπορέσει η πνευματικότητα και η επιστήμη, οι δύο αυτές πηγές γνώσης και ευημερίας της ανθρωπότητας, να βρουν κοινό σημείο αναφοράς και να ωφεληθούν η μία από την άλλη, για το γενικότερο καλό.