Τα «Χρονογραφήματα» του συγγραφέα - λαογράφου, δημοσιογράφου και στιχουργού Γιώργου Λεκάκη, που δημοσιεύονται στο παρόν βιβλίο, δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες "Αυριανή", στη στήλη "Ήχος (πλ)άγιος" (από την 3η Φεβρουαρίου έως την 21η Μαΐου 1997) και "Θεσσαλονίκη" στη στήλη "Πάνω απ` τ` αυλάκι" (από την 4η Νοεμβρίου 1998 έως την 1η Ιουλίου 1999).
Πρόκειται για μικρής έκτασης άρθρα που θίγουν και καυτηριάζουν καίρια - και σκληρά πολλές φορές όπως θα διαπιστώσετε - τα κακώς κείμενα των σημερινών "χειριστών" του ελληνικού πολιτισμού, γι` αυτό και ενόχλησαν πολύ, έφτασαν να συζητούνται μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων και τελικά να παύσουν, για πολλούς και διάφορους λόγους...
Καταπιάνονται με διάφορα ελληνικά θέματα, από απλά καθημερινά έως περίεργα και άκρως ιστορικά, τέτοια που δεν βρίσκουμε εύκολα με τόση τόλμη να γράφονται στον καθεστημένο Τύπο, όπως για την Βόρεια Ήπειρο (Αγ. Σαράντα, Αυλώνας, Χίμαιρα, Φοινίκη, Πωγώνι), τους Παπούα, τους Έλληνες Καλάς, τους Έλληνες Μαλάνους, το Βυζάντιο, την Ίμβρο και την Τένεδο, τους αρχαίους Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας, τους Θρακιώτες, τους Αρμένιους, τους Μουσουλμάνους, αλλά και για σπάνιες αγιογραφίες που κινδυνεύουν, για ερειπωμένα ξωκλήσια και ιστορικούς ναούς που καταρέουν, για ναούς που έγιναν τζαμιά, για τη μονήρη Γαύδο, για τη Χάρτα του Ρήγα, για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (και για άλλα χαμένα βιβλία), για την Κωνσταντινούπολη, για την Ιωνία (Μ. Ασία), για την Ιερά Οδό της αρχαίας Αθήνας, για την ιστορία της Επιδαύρου, για ήθη και έθιμα λαών, για τον Προμηθέα ως πρώτο Χριστό, αλλά και για τις έριδες για το ουράνιο των Βαλκανίων κ.ά. είναι μερικά μόνο από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται στο παρόν βιβλίο ο αρθρογράφος, αλλά γενικά πάντα έχουν τιμητική θέση μέσ` στο χρονογράφημα του Γιώργου Λεκάκη.
Ο συγγραφέας συνεχίζει να αρθρογραφεί, με τη μορφή χρονογραφημάτων, και με την ίδια πάντα ευαισθησία επί θεμάτων ελληνικού πολιτισμού, στον ελληνικό (εφημερίδα "Ελληνική Αγωγή") και ξένο ("Ελευθερία" Λονδίνου) Τύπο.