Πότε μια πολιτική ενέργεια χαρακτηρίζεται ως `αντίθεση` και πότε ως `διαφωνία`; Πώς εκδηλώνεται και τι αποτέλεσμα έχει για την κοινή γνώμη;
Τα ερωτήματα αυτά έχουν απασχολήσει μελετητές αυταρχικών καθεστώτων και αποτελούν το κεντρικό θέμα του βιβλίου αυτού, που προσπαθεί να δώσει μια πρώτη απάντηση μέσα από τα φύλλα των αθηναϊκών εφημερίδων στην περίοδο 1967-74.
Από τις 14 καθημερινές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν μέχρι την 21η Απριλίου 1967, μόνο 9 συνέχισαν να εκδίδονται μετά από εκείνη την ημέρα. Δεν ήταν λίγες και αυτές που είτε διέκοψαν την έκδοσή τους κατά την επταετία, είτε έκλεισαν από το ίδιο το καθεστώς. Οι εφημερίδες που εξέφρασαν αντίθεση στη δικτατορία ήταν αρκετές και οι φορές που αυτή η αντίθεση εκδηλώθηκε πολλές. Η έκταση της διαφωνίας τους προσδιορίζεται από σειρά παραγόντων, ρυθμιστικούς περιορισμούς, όπως η λογοκρισία, μέχρι οικονομικές, πολιτικές και άλλες πιέσεις. Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται η καταγραφή των διαφωνιών και δίνεται μια πρώτη ερμηνεία της αντίθεσης των εφημερίδων στην περίοδο της δικτατορίας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]