Το αινιγματικό και, ορισμένες φορές, ασαφές ζήτημα του χρόνου, ζήτημα φιλοσοφικής και ψυχολογικής φύσεως κυρίως, απασχόλησε τον άνθρωπο από τη στιγμή που απέκτησε συνείδηση του εαυτού του και του περιβάλλοντός του. Έκτοτε η μελέτη του χρόνου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους των φυσικών επιστημών, αλλά και των επιστημών του ανθρώπου γενικότερα.
Το παρόν βιβλίο προσφέρει την ευκαιρία μιας περιήγησης στο γοητευτικό κόσμο του χρόνου. Παρουσιάζονται αρκετά ολοκληρωμένα οι θεωρητικές θέσεις, οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις και εν γένει οι επιστημονικές έρευνες οι οποίες αναφέρονται στον ψυχολογικό κυρίως χρόνο και εξετάζονται οι σχέσεις του τελευταίου με τα σύγχρονα δεδομένα της τεχνητής νοημοσύνης και των νευροεπιστημών.
Στο βιβλίο περιγράφονται και αναλύονται τα μοντέλα του ψυχολογικού χρόνου, μελετώνται οι γνωστικές στρατηγικές οι οποίες ενεργοποιούνται κατά την επίλυση προβλημάτων χρονικών σχέσεων και παρουσιάζεται ένα ειδικό εργαλείο ανίχνευσης και ανάλυσης αυτών των στρατηγικών. Επίσης διερευνώνται οι σχέσεις του χρόνου με την τεχνολογία, τις νευροεπιστήμες και τη φαινομενολογία, ενώ υπογραμμίζεται η πολυπλοκότητα του φαινομένου "χρόνος", καθώς και οι πολλαπλές διαστάσεις που περιλαμβάνει κάθε προσέγγισή του.