Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης έγραψε `Βιβλιοθήκην Ιστορικήν`, ήτοι παγκόσμια ιστορία από τα αρχαιότατα μυθικά χρόνια μέχρι τον Γαλατικό πόλεμο του Καίσαρα, το 59 π. Χ. Το έργο του αποτελείται από σαράντα βιβλία και ο ίδιος το χωρίζει σε τρία μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει τα σκοτεινά χρόνια πριν τα `Τρωικά`, σε έξι βιβλία (τρία με τη ζωή των βαρβάρων και τρία με τη μυθική εποχή των Ελλήνων). Το δεύτερο μέρος, που αποτελείται από τα επόμενα έντεκα βιβλία, είναι η παγκόσμια ιστορία από τον Τρωικό πόλεμο μέχρι το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στα υπόλοιπα είκοσι τρία συνεχίζεται η αφήγηση της παγκόσμιας ιστορίας μέχρι τον Γαλατικό πόλεμο του Ιουλίου Καίσαρα. Από τα σαράντα αυτά βιβλία σώζονται πλήρη τα Α-Ε και τα ΙΑ-Κ, από τα υπόλοιπα υπάρχουν μόνο αποσπάσματα που διασώθηκαν στο έργο άλλων συγγραφέων, όπως του Ευσεβίου, του Φωτίου, του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, του Τζέτζη, του Ευσταθίου κ.α. [. . .] (Από την έκδοση)
Ο Διόδωρος (90-30 π.Χ. περίπου) γεννήθηκε στην πόλη Αγύριον της Σικελίας. Οι λίγες πληροφορίες που διαθέτουμε για τη ζωή του προέρχονται από αναφορές του ιδίου. Κατά τη μακροχρόνια περιήγησή του στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αίγυπτο συγκέντρωσε, μέσα από τη μελέτη σε βιβλιοθήκες και αρχεία, μεγάλο μέρος του υλικού της ιστορικής συγγραφής του.
Το έργο του, η `Βιβλιοθήκη Ιστορική` (σαράντα βιβλία, πολλά των οποίων σώζονται αποσπασματικά) είναι παγκόσμια ιστορία από τα αρχαιότατα μυθικά χρόνια μέχρι τον Γαλατικό πόλεμο του Καίσαρα (59 π.Χ.).
Το σύγγραμμα καταγράφει γεγονότα και πράξεις, αναφερόμενο επίσης σε γεωγραφικές και εθνογραφικές σχέσεις, σε ήθη και πολιτισμούς λαών. Πέραν της άλλης σπουδαιότητάς του, έχει την πρόσθετη αξία ότι αναπληρώνει την απώλεια πολλών έργων της αρχαιότητας, τα οποία μόνο μέσω του Διόδωρου μπορέσαμε να γνωρίσουμε.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]