ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΒΕΝΟΣ, ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Ο Ρίσαρντ Καπισίνσκι, ο πρώτος πολωνός ξένος ανταποκριτής, έφτασε στην Αφρική το 1957, ακριβώς με το τέλος της αποικιοκρατίας. Το βιβλίο αυτό συνοψίζει τις εμπειρίες του -`μια καταγραφή ενός γάμου που διήρκεσε 40 ολόκληρα χρόνια` όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- σε αυτή την ήπειρο που αποτέλεσε την κεντρική εμμονή της περίφημης καριέρας του. Είναι μια περιγραφή των γεγονότων και των προσωπικών του εμπειριών από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας των αφρικανικών εθνών μέχρι τις αιματηρές διαμάχες που έλαβαν χώρα εκεί.
Καταμετρά τις τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που έγιναν σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Λιβερία, η Ρουάντα και η Αγκόλα μέσα από τη ματιά του απλού αφρικανού πολίτη της κάθε χώρας. Μας προσφέρει ένα σπάνιο πορτρέτο της Αφρικής σε μια εποχή που σημαδεύτηκε από δύο σημαντικές αλλαγές: το ξέσπασμα της μάστιγας του AIDS και την οριστική αποχώρηση των λευκών αποικιοκρατών.
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Ο Ρίσαρντ Καπισίνσκι σ` αυτό το βιβλίο μάς ξεναγεί στην Γκάνα, όπου αντάρτες τον λήστεψαν, τον χτύπησαν και λίγο έλειψε να τον σφάξουν. Πηγαίνει στην Αλγερία του Μπεν Μπέλα, στο Κονγκό του Λουμούμπα όπου τον συνέλαβαν άτακτες μονάδες και παραλίγο να τον εκτελέσουν. Περνάει τον Ατλαντικό και πηγαίνει στη Λατινική Αμερική για να περιγράψει μία απίθανη ιστορία. Πώς μία ποδοσφαιρική συνάντηση ανάμεσα στην Ονδούρα και το Σαλβαδόρ κατέληξε σε πραγματικό πόλεμο.
Αν ο Καπισίνσκι έχει διακινδυνεύσει τη ζωή του τόσο συχνά, κίνητρό του δεν είναι απλώς μια διάθεση για περιπέτειες, αλλά η επιθυμία του να κατανοήσει τις πληγές του Τρίτου κόσμου. Και αυτήν ακριβώς τη βαθιά γνώση του καταφέρνει να μεταδώσει στον αναγνώστη μέσω μιας συναρπαστικής αφήγησης ιστορικών γεγονότων, η οποία είναι γραμμένη με μαεστρία και μια υποδόρια ειρωνεία.
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ
Ο Ρίσαρντ Καπισίνσκι, πριν ξεκινήσει τα ταξίδια του στο εξωτερικό, ως ξένος ανταποκριτής της χώρας του, έλαβε ως δώρο τις Ιστορίες του Ηροδότου. Οι ιστορίες αυτές τον συντρόφευαν επί χρόνια στις περιπλανήσεις του στην Ινδία, την Κίνα και την Αφρική. Στο βιβλίο αυτό, το οποίο είναι και το κύκνειο άσμα του, ακολουθώντας τα βήματα του πρώτου ιστοριογράφου, ανακαλεί πρόσφατα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα, στα οποία υπήρξε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας, αντιπαραβάλλοντάς τα με αυτά που κατέγραψε ο Ηρόδοτος. Αυτή η πορεία μνήμης αναδεικνύει τον Αλικαρνασσέα ως τον πρώτο ρεπόρτερ, ως εκείνον που πρώτος ανακάλυψε στους `άλλους` τον καθρέφτη μέσα στον οποίο μπορούμε να κοιταχτούμε για να κατανοήσουμε οι ίδιοι καλύτερα τον εαυτό μας.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]