Το παρόν έργο έχει ως αντικείμενο το Γενικό Ποινικό Δίκαιο. Ο συγγραφέας, μετά από μια σύντομη εισαγωγή, αναλύει στο πρώτο μέρος του έργου τις βασικές έννοιες του Ποινικού Δικαίου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην έννοια, τον σκοπό, τις πηγές του Ποινικού Δικαίου, την έννοια και τα στοιχεία του εγκλήματος, τη νομοτυπική υπόσταση των εγκλημάτων, τον τόπο και τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος, τις βαθμίδες, τα κριτήρια και τις μεθόδους ερμηνείας και περαιτέρω διάπλασης του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου καθώς και τα εδάφη και τα πρόσωπα για τα οποία ισχύει και εφαρμόζεται το Ποινικό Δίκαιο.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος του έργου με αντικείμενο τα εγκλήματα, ο συγγραφέας πραγματεύεται τις διακρίσεις των εγκλημάτων, τον άδικο χαρακτήρα της πράξης και τους λόγους άρσης του αδίκου, ζητήματα καταλογισμού και λόγους αποκλεισμού του καταλογισμού, την απόπειρα του εγκλήματος, τη συμμετοχή στο έγκλημα και τη συρροή εγκλημάτων.
Στο τελευταίο μέρος του έργου με αντικείμενο τις ποινές, ο συγγραφέας εξετάζει τα είδη των ποινών, τα μέτρα ασφαλείας, την αποζημίωση, τους λόγους που εξαλείφουν το αξιόποινο, τη δικαστική επιμέτρηση της ποινής, τους λόγους μείωσης της ποινής, τις ελαφρυντικές περιστάσεις, του υπότροπους και καθ` έξη εγκληματίες, την ποινή επί συρροής εγκλημάτων, το έγκλημα κατ` εξακολούθηση, την αναστολή εκτέλεσης της ποινής υπό όρο, τη μετατροπή των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών, την απόλυση του καταδίκου υπό όρο και, τέλος, κάποιες ειδικές διατάξεις για ανηλίκους.
Τα άφθονα παραδείγματα που συνοδεύουν τις θεωρητικές έννοιες διεγείρουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και συμβάλλουν, ώστε να μπορεί αυτός να κατανοήσει και να αφομοιώσει τις αόριστες νομικές έννοιες, εμπεδώνοντας παράλληλα και τα συναφή νομικά νοήματα, ενώ συγχρόνως τον εισάγουν νοερά στη ζοφερή πραγματικότητα και στην πράξη των ποινικών δικαστηρίων. Αποτελεί έτσι ένα εύχρηστο και πρακτικό εγχειρίδιο για κάθε ενασχολούμενο με το ποινικό δίκαιο.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]