[...] Τα άρθρα παρατίθενται στο βιβλίο αυτό με τη μορφή Κεφαλαίων κατά τη χρονολογική σειρά δημοσίευσής τους. Στο τέλος του καθενός Κεφαλαίου κατά τη χρονολογική σειρά δημοσίευσής τους. Στο τέλος του καθενός Κεφαλαίου αναγράφεται η εφημερίδα και η ημερομηνία της δημοσίευσης του άρθρου, ώστε ο αναγνώστης να γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκε. Οι περισσότεροι τίτλοι των άρθρων είναι εκείνοι που τους έδωσε η εφημερίδα στην οποία δημοσιεύτηκαν.
Από τα 46 άρθρα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό, τα 21 δημοσιεύτηκαν κύρια στο ημερήσιο φύλλο της `Ελευθεροτυπίας`, 6 στο κυριακάτικο φύλλο της `Καθημερινής`, 6 στα `Νέα`, 5 στη `Χριστιανική`, 3 στο κυριακάτικο φύλλο της `Αυγής`, 3 στην `Πρώτη` (που διέκοψε την έκδοσή της) και 2 στο `Ριζοσπάστη`.
Μερικά από τα άρθρα είναι γενικότερου χαρακτήρα ενώ άλλα είναι περισσότερο εξειδικευμένα. Παρόλο που σε ορισμένα από αυτά υπάρχουν κοινά σημεία, εν τούτοις στο καθένα υπάρχουν και καινούρια στοιχεία που προέκυψαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην οποία γράφτηκαν.
Συγκρίνοντας ο αναγνώστης τα όσα αναφέρονται στα Κεφάλαια και στον Επίλογο του βιβλίου αυτού με τη σημερινή καθημερινή πολιτική πραγματικότητα θα διαπιστώσει ότι, δυστυχώς, τόσο η έκπτωση αρχών όσο και η απαξίωση θεσμών από την πλευρά των δύο κομμάτων εξουσίας συνεχίζεται, με αποτέλεσμα την ενίσχυση, αντί την πάταξη, παρόμοιων τάσεων που υπήρχαν και υπάρχουν στο εκλογικό σώμα.
Παρόλο που ο Τόπος έχει σήμερα πολλά άλλα άλυτα σημαντικά πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικολογικά προβλήματα, εν τούτοις η έκπτωση αξιών και η απαξίωση θεσμών που εκτίθενται στο βιβλίο αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, εκείνα που έχουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις στο παρόν και στο μέλλον του Τόπου. Είναι η βαριά κληρονομιά που άφησαν και αφήνουν αυτοί που είχαν και έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]