Ο Dr. Johnson έγραψε "Ένας άνθρωπος μπορεί να ψάξει μισή βιβλιοθήκη για να γράψει ένα βιβλίο". Στην παρούσα περίπτωση, είκοσι περίπου συγγραφείς έχουν ψάξει πολλές βιβλιοθήκες για να γραφεί αυτή η Εγκυκλοπαίδεια. Μια ακόμη γνωστή παροιμία λέει: Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο όρθιο, αλλά και οι άνθρωποι ήταν επίσης δημιουργοί. Υπήρξε σπουδαίο γεγονός το ότι ο άνθρωπος στάθηκε όρθιος και απελευθερώθηκαν τα χέρια του για να μπορεί να εργάζεται, ενώ η ικανότητα του μυαλού του τού έδωσε τη δυνατότητα να προβεί σε πολλές επινοήσεις.
Αυτό το βιβλίο περιγράφει την ιστορία αυτών των επινοήσεων από το πέτρινο τσεκούρι μέχρι το διαστημόπλοιο, την εξέλιξη από τη ζωή στις σπηλιές μέχρι τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Σκοπός του βιβλίου είναι η απλοποίηση της μελέτης της Ιστορίας της Τεχνολογίας, δίνοντας στον αναγνώστη, σπουδαστή και απλό πολίτη, ένα έργο με ολόκληρη την πορεία εξέλιξης, την ιστορία χωρισμένη σε κεφάλαια, που το καθένα είναι γραμμένο από κάποιον που είναι ειδήμονας στο θέμα.
Το περιεχόμενο και η παρουσίαση αυτού του βιβλίου βασίζονται σε μια ανάλυση των ανθρώπινων αναγκών. Από τα πρώτα χρόνια, ο άνθρωπος έζησε σε ένα βασικά εχθρικό περιβάλλον και ήταν αναγκασμένος να χρησιμοποιεί την ευφυΐα του στον αγώνα του για επιβίωση.
Από την αρχή χρησιμοποίησε την αξιόλογη ικανότητα του για επινοήσεις. Αλλα ανθρωποειδή, όπως ο χιμπαντζής, μπορούν απλώς να προσθέσουν ένα καλάμι σε ένα άλλο για να φθάσουν κάτι να φάνε όταν δεν μπορούν με άλλο τρόπο. Πολλά είδη πουλιών δείχνουν αξιόλογη επινοητικότητα στην κατασκευή της φωλιάς τους ενώ έντομα, όπως τα μυρμήγκια, οι σφήκες και οι μέλισσες δείχνουν μια κατασκευαστική ικανότητα που θα μπορούσε να μην αναγνωριστεί σα γνήσια επινόηση, επειδή αυτά τα παραδείγματα ικανότητας προέρχονται από το ένστικτο για αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων στο συγκεκριμένο αυτό είδος. Μόνο ο θεός γνωρίζει, γιατί ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που είναι ικανό να επινοεί, να κατέχει την επιδεξιότητα και να εφαρμόζει τις ιδέες του.
Ian Me Neil Banstead, Surrey