Στις χολιγουντιανές ταινίες η έμπνευση έρχεται στους μεγάλους εφευρέτες σαν αστραπή. Ένα τυχαίο γεγονός, μια σκέψη, μια παρατήρηση που φαινομενικά δεν συνδέεται με τίποτα -οτιδήποτε από αυτά μπορεί να είναι το έναυσμα που κάνει τον ήρωα της ταινίας να τελειοποιήσει μια εφεύρεση. Οι ταινίες τα κάνουν βεβαίως όλα να φαντάζουν πολύ εύκολα, αλλά πράγματι ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός εφευρέσεων οφείλονται σε τέτοιες στιγμές έμπνευσης.
Το βιβλίο αυτό οφείλει τον τίτλο του στο περίφημο «Εύρηκα!» που αναφώνησε ο Αρχιμήδης σε μια τέτοια στιγμή έμπνευσης και επιχειρεί να ρίξει φως στις συνθήκες κατά τις οποίες γεννήθηκαν ορισμένες από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις. Ο συγγραφέας Ρίτσαρντ Πλατ εξηγεί πως η δημιουργική ιδιοφυΐα και μόνο δίνει τη δυνατότητα σε λίγα τυχερά άτομα να βρουν τη λύση σ` ένα πρόβλημα την οποία αδυνατούσαν να βρουν όλοι όσοι προηγήθηκαν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
[...] Οι ανακαλύψεις που παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό δείχνουν που μπορεί να οδηγήσει ένα περίεργο και ανήσυχο μυαλό και εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντική η επιστήμη σήμερα. Χωρίς τις «στιγμές Εύρηκα» δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Αλλά οι επιστημονικές ανακαλύψεις δεν είναι κάτι απομονωμένο από την κοινωνία. Οι συνέπειες μιας επιστημονικής ανακάλυψης μπορεί να οδηγήσουν σε ηθικά διλήμματα. Η γενετική ιατρική, λόγου χάρη, παρέχει στους γιατρούς εργαλεία και πληροφορίες που τους βοηθούν στην πρόληψη ή θεραπεία ορισμένων νόσων, αλλά, αν δεν δημιουργήσουμε κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες, οι πληροφορίες αυτές ίσως χρησιμοποιηθούν με μη επιθυμητούς τρόπους και οδηγήσουν σε κοινωνικές διακρίσεις. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]