Ο 3994/2011 (ΦΕΚ Α` 165/25.7.2011) επέφερε σημαντικές τροποποιήσεις στον ΚΠολΔ.
Πάντως οι επενεχθείσες τελικά τροποποιήσεις με τον παραπάνω νόμο και ειδικότερα στο Δίκαιο της Αναιρέσεως ήταν σημαντικά λιγότερες από αυτές που είχαν εισηγηθεί οι προηγούμενες επιτροπές για την τροποποίηση του ΚΠολΔ του καθηγητή κ. Ν. Κλαμαρή και του Αντιπροέδρου του ΑΠ κ. Ιωάν. Παπανικολάου.
Η τελευταία επιτροπή του καθηγητή κ. Ν. Νίκα προσπάθησε γενικώς να περιορίσει τις προτεινόμενες τροποποιήσει στις, κατά τη γνώμη της, απολύτως αναγκαίες για να αποφευχθούν ριζικές ανατροπές στα ήδη ισχύοντα.
Στο Δίκαιο της Αναιρέσεως τροποποιήθηκαν τότε μόνο τρία (3) άρθρα (τα 555, 571 και 575) αντί της ευρείας τροποποιήσεως, που είχαν εισηγηθεί οι προηγούμενες επιτροπές. Με τον πρόσφατο όμως Ν 4055/2012 (ΦΕΚ Α` 51/12.3.2012) έγιναν σημαντικές τροποποιήσεις στον ΚΠολΔ, αλλά και στο Δίκαιο της Αναιρέσεως. Έτσι έπαυσε εφεξής ο ΑΠ να είναι αμιγώς Ακυρωτικό Δικαστήριο και με την τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 580 ΚΠολΔ (άρθρο 12 του νέου νόμου) θεσπίσθηκαν αρκετές περιπτώσεις που ο ΑΠ θα διακρατεί την υπόθεση μετά την αναίρεση της προσβαλλόμενης αποφάσεως και θα την δικάζει κατ` ουσίαν ή θα την παραπέμπει προς περαιτέρω εκδίκαση στο τμήμα που θα ορίζεται από τον κανονισμό (Τμήμα Παραπομπής). Επίσης γίνεται δεκτή πρόταση που είχε διατυπώσει η καθηγήτρια κ. Απαλαγάκη στο Συμπλήρωμα ερμηνείας του ΚΠολΔ μετά τις τροποποιήσει του Ν 3994/2011 (έκδοση Νομικής Βιβλιοθήκης, 2011) ότι σε περίπτωση αναιρέσεως της αποφάσεως και παραπομπής της σε άλλο ισόβαθμο και ομοειδές δικαστήριο, αν αναιρεθεί η απόφαση του τελευταίου αυτού δικαστηρίου, δεν θα γίνεται νέα παραπομπή, αλλά ο ΑΠ θα δικάζει αυτός την ουσία της υποθέσεως. [...] Στην ανά χείρας εργασία συμπεριέλαβα σημαντικό μέρος από το λήμμα `Αναίρεση`, με το οποίο είχα συμμετάσχει στο συλλογικό έργο `Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (Ερμηνεία κατ` άρθρο)` που εκδόθηκε από τη Νομική Βιβλιοθήκη το έτος 2010 με επιμέλεια της καθηγήτριας κ. Χ. Απαλαγάκη. Βεβαίως έγινε σημαντική αναμόρφωση με την προσθήκη της πρόσφατης βιβλιογραφίας, ελληνικής και αλλοδαπής, και αναλυτικές παραπομπές σ` αυτήν, καθώς και της πλούσιας νεότερης νομολογίας, και συγγράφηκαν από την αρχή και τα τροποποιηθέντα άρθρα με τους Ν 3994/1911 και 4055/2012. Επίσης έγινε εκτενής αναφορά και σε άλλα συναφή άρθρα με τις γενόμενες τροποποιήσεις του ΚΠολΔ, προστέθηκαν δε στην Εισαγωγή και άλλα αυτοτελή κεφάλαια, όπως για τα ισχύοντα στις ΗΠΑ και για τις θετικές και αρνητικές προϋποθέσεις άσκησης της αναιρέσεως, καθώς και για την παραίτηση από αυτήν.