Ζητήματα πολιτιστικής επικοινωνία
Μουσείο, εκπαίδευση, κοινωνία, πολιτιστική πολιτική
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-333-788-1
Γρηγόρη, Αθήνα, 4/2014
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 80 σελ.
Περιγραφή

Στο βιβλίο αυτό μελετάμε δύο κοινωνικά πολυσήμαντους πολιτιστικούς θεσμούς που συναρτώνται, αφενός, με την εκπαίδευση και την παιδεία του λαού και των νέων και, αφετέρου, με την εκάστοτε κυρίαρχη κουλτούρα που θεωρεί η πολιτεία και οι κοινωνικά αποδεκτές ελίτ του πνεύματος ότι αξίζει να μεταλαμπαδευτεί στην κάθε επόμενη γενιά. Πρόκειται για τον θεσμό του Μουσείου και τον θεσμό των Βιβλιοθηκών.
Το πρώτο Μέρος του έργου αντιστοιχεί σε μια κοινωνιολογική ανάλυση της λειτουργίας του Μουσείου στη Δύση, από τα χρόνια της νεοτερικότητας, μέχρι σήμερα. Στην προσέγγισή μας -στο πλαίσιο της οποία μελετάμε το θεσμό στην ιστορική του εξέλιξη-, εστιάζουμε τόσο στον κοινωνικό όσο και στον παιδευτικό (και κοινωνικοποιητικό) του ρόλο.
Τέλος, το δεύτερο Μέρος αντιστοιχεί σε μία κοινωνιολογική, ανθρωπολογική και ιστορική ανάλυση του κοινωνικού ρόλου που παίζει, όχι μόνο ο θεσμός των Βιβλιοθηκών, αλλά και ίδια η ανάγνωση και τα `αντικείμενά` της -δηλαδή τα βιβλία και τα κείμενα-, στις κοινωνίες της Δύσης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

- Πρόλογος: Επικοινωνία και διαχείριση
Ασημίνα Κανιάρη
- Εισαγωγή
- Από το 'κλασικό' Μουσείο του μοντερνισμού στο σύγχρονο κέντρο πολιτισμού: Προς μια κοινωνιολογία του πολιτισμού, βάσει της κοινωνικής λειτουργίας του θεσμού του Μουσείου
- Το βιβλίο ως σημείο του πολιτισμού της νεοτερικότητας και ως μέσο-θεσμός διάδοσης και αναπαραγωγής της δυτικής κουλτούρας
Βιβλιογραφία

Add: 2014-06-16 07:31:45 - Upd: 2024-07-03 09:38:37