Το πώς αισθανόμαστε για τους εαυτούς μας ως άτομα -αίσθηση της ταυτότητάς μας και της αυτοεκτίμησής μας- συνδέεται στενά με το πώς οι άλλοι μας βλέπουν και τι ψυχολογικές αντιδράσεις εκπέμπουν για μας. Αυτό το αναπτυσσόμενο συναίσθημα αυταξίας είναι μια από τις σημαντικότερες όψεις -ίσως η σημαντικότερη- της ανάπτυξής μας από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των εφτά ή οχτώ ετών.
Τα παιδιά αρχίζουν να διαμορφώνουν στάσεις απέναντι στους εαυτούς τους και τους άλλους από ό, τι βλέπουν και ακούν γύρω τους - από τις οικογένειές τους και τους φίλους τους, από βιβλία και τα ΜΜΕ. Για πολλά παιδιά η μάθηση αυτή συμπεριλαμβάνει τις φυλετικές στάσεις και, τώρα, γνωρίζουμε ότι, στην ηλικία των τριών ή τεσσάρων, πολλά παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις σε βάρος τους διακρίσεις. Ο ρατσισμός που είναι εγγενής, συχνά συγκεκαλυμμένα, σε όλες τις όψεις της κοινωνίας κάνει τα μικρά παιδιά να καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ μαύρων και λευκών και ότι τα μαύρα παιδιά θεωρούνται κατώτερης αξίας από τα λευκά.
Ο ρατσισμός επηρεάζει τα μαύρα παιδιά - αλλά, επίσης, και τα λευκά παιδιά που μπορεί να μεγαλώνουν με εσφαλμένη αίσθηση ανωτερότητας αποκτώντας απόψεις βασιζόμενες σε μη παραδεκτά στερεότυπα αν δεν τους υποδεικνύονται εναλλακτικοί τρόποι σκέψης και συμπεριφοράς. Δεν μπορούμε να λέμε, σε περιοχές κατεξοχήν λευκές, ότι `εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα`, αφού όλοι μας διαβιούμε σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες και ο ρατσισμός μας αφορά όλους.
Το βιβλίο αυτό είναι σημαντικό και προσιτό παρέχοντας στοχαστική και πρακτική υποστήριξη για τους επαγγελματικά ασχολούμενους με τα πρώιμα χρόνια των παιδιών. Ο Νόμος Περί Παιδιών παρέχει το νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη πολιτικών που αποδίδουν αξία και σεβασμό στη φυλετική προέλευση, θρησκεία, κουλτούρα και γλώσσα κάθε παιδιού και ο Νόμος Περί των Φυλετικών Σχέσεων μας υποστηρίζει στην αμφισβήτηση των διακρίσεων. Για πολλούς, όμως, που εργάζονται με παιδιά, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, σε ομάδες προσχολικών δραστηριοτήτων ή ως παιδοκόμοι, το νομικό πλαίσιο δεν επαρκεί. Οι παιδαγωγοί χρειάζεται να γνωρίζουν όχι μόνο ότι ο ρατσισμός επηρεάζει όλα τα παιδιά και ότι η πρώτη παιδική ηλικία είναι ο καταλληλότερος χρόνος για την αντιμετώπισή του - αλλά, ακόμη, πώς να διασφαλίσουν την ισότητα ευκαιριών για κάθε παιδί.
Αυτό είναι το ερώτημα που εμείς στη Μονάδα για την Πρώτη Παιδική Ηλικία του Εθνικού Γραφείου για τα Παιδιά διερωτηθήκαμε, πάνω απ` όλα, και αυτό ακριβώς το ερώτημα επιδιώκει να απαντήσει το βιβλίο αυτό.
Το εν λόγω βιβλίο, εντοπίζοντας τους πολλούς τρόπους με τους οποίους τα μικρά παιδιά βιώνουν το ρατσισμό, αναζητώντας τις καλές πρακτικές στην ανάπτυξη του παιδιού, στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών και στη συνεργασία με τους γονείς, εντοπίζοντας τη σημασία των πολιτικών που πραγματικά εφαρμόζονται και τη σπουδαιότητα της κατάρτισης και τους πόρους που απαιτούνται για προώθηση των πολιτικών αυτών, προσφέρει τα βασικά δομικά υλικά για τη διαμόρφωση των θεμελίων της φυλετικής ισότητας.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]