Tο 15o Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας των Λαϊκών Αφηγήσεων (ISFNR) που οργανώθηκε από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών συγκέντρωσε στην Αθήνα (21-27 Ιουνίου 2009) πολλούς και εκλεκτούς επιστήμονες από πολλές χώρες. Χαρακτηρίστηκε ως ιδιαιτέρως επιτυχημένο σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνέδρων κατά την παραμονή τους στην Αθήνα αλλά και από την επιστημονική κοινότητα με δημοσιεύματα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά (Fabula, Δελτίο της ISFNR) ορισμένα από τα οποία αναπαράγονται με την άδεια των εκδοτών στα Πρακτικά (τόμ. Γ΄, σελ. 665-682). Η έκδοση των Πρακτικών στη σειρά των Δημοσιευμάτων του Κέντρου Λαογραφίας υπό τον τίτλο Narratives Across Space and Time: Transmissions and Adaptations σε τρεις ογκώδεις τόμους (συνολικά 2184 σελίδες) παρουσιάζει τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου και συμβάλλει στην διεθνή παραμυθολογική και αφηγηματολογική έρευνα.
Τα κείμενα της έκδοσης (129 στον αριθμό) είναι γραμμένα σε τρεις γλώσσες αλλά κυριαρχεί η αγγλική όπως και κατά τις εργασίες του Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, στην ελληνική γλώσσα δημοσιεύονται 2 κείμενα, στην αγγλική 124, στην γερμανική 3. Στην αρχή του Α΄ τόμου υπάρχει εισαγωγικό κείμενο της τότε Διευθύντριας του Κέντρου Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, Προέδρου της Επιστημονικής και Οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου και επιστημονικής υπεύθυνης της έκδοσης, και οι λόγοι υποδοχής των συνέδρων από τον τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών (2009) Πάνο Λιγομενίδη και τον τότε Πρόεδρο της ISFNR Ulo Valk. Στην συνέχεια ακολουθούν τρία κείμενα που παρουσιάστηκαν στις ολομέλειες του Συνεδρίου (του ακαδημαϊκού και Eπόπτη του Κέντρου Λαογραφίας Στεφ. Δ. Ημέλλου, του ομότιμου καθηγητή Λαογραφίας και Προέδρου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μιχάλη Μερακλή και της καναδής ερευνήτριας Vivian Laubrie) τα οποία προτάσσονται του σώματος των κειμένων των ανακοινώσεων. Τα κείμενα των ανακοινώσεων δημοσιεύονται κατά αλφαβητική σειρά και ανήκουν σε όλες τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου: ιστορία και προοπτικές της αφηγηματολογικής Έρευνας (History and Future of Folk Narrative Research), οικολογική και περιβαλλοντική διάσταση (Mythologies, Ecology and Environmental Representations), μετασχηματισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της μετανάστευσης και της διασποράς των πολιτισμικών κοινοτήτων (Migrant and Diaspora Communities: Adaptation and Memory), πρακτική εφαρμογή της αφηγηματολογικής έρευνας (Social Strategies and Collective Identities), αφηγητές και πράξη της αφήγησης στην παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη διάστασή τους (Storytelling and Storytellers), λαϊκές αφηγήσεις και σύγχρονα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Folk Narrative in the Modern Media), αφηγήσεις και Τέχνη (Folk Narratives and Art Representations).
Στο τέλος του 3ου τόμου της έκδοσης δημοσιεύονται περιλήψεις των ανακοινώσεων, το πρόγραμμα του Συνεδρίου, ψήφισμα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιστροφή των εκπατρισθέντων μνημείων, συμπεριλαμβανομένων των γλυπτών της Ακρόπολης, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τις ομιλίες και τις πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις. Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου αλλά και των δύο ειδικών Συμποσίων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιό του (δηλ. εκείνο της ειδικής Επιτροπής για την έρευνα των γητειών και των γητευτών - Committee on Charms, Charmers and Charming - , και το Συμπόσιο με θέμα Belief Tales) τονίστηκε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η αφηγηματολογική έρευνα παρακολουθεί συστηματικά τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις και αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο της σύγχρονης παγκόσμιας λαογραφικής επιστημονικής έρευνας.
Η παρουσίαση της έκδοσης κατά το τρέχον έτος 2014 συμπίπτει με την επέτειο των πενήντα χρόνων από το 4ο Συνέδριο της ISFNR στην Αθήνα, το 1964, πρακτικά του οποίου δημοσιεύθηκαν με επιμέλεια του αειμνήστου Προέδρου τότε της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, διευθυντή του Λαογραφικού Αρχείου, καθηγητή και ακαδημαϊκού, Γ. Α. Μέγα. Το Συνέδριο εκείνο που έμεινε στη μνήμη της επιστημονικής κοινότητας, κατά την έκφραση του αειθαλούς ερευνητή Vilmos Voigt, αποτέλεσε σημαντικό σταθμό για την ISFNR, αλλά και γενικότερα για τις λαογραφικές και εθνολογικές σπουδές. Στο περιθώριο άλλωστε των εργασιών του ιδρύθηκε και η Societe Internationale d’Ethnologie et de Folklore (SIEF) ως διάδοχος της Commission Internationale des Arts Populaires (CIAP) τα πενήντα χρόνια της οποίας εορτάζονται φέτος με σειρά εκδηλώσεων στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Με την ολοκλήρωση της έκδοσης των Πρακτικών του 15ου Συνεδρίου της ISFNR το Κέντρο Λαογραφίας συμβάλλει ουσιαστικά στην σύγχρονη παραμυθολογική και αφηγηματολογική έρευνα και συνεχίζει επαξίως την επιστημονική παράδοση, που καλλιεργήθηκε επί ένα σχεδόν αιώνα στους κόλπους του, αλλά και την συνεργασία του με ομόλογα επιστημονικά Ιδρύματα και Εταιρείες διεθνώς.
Πηγή http://www.kentrolaografias.gr/