Διαχείριση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα
Μια προσέγγιση πολιτικής οικονομίας της υγείας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-03-5998-5
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 224 σελ.
Σύντομη περιγραφή
http://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-5998-5
Περιγραφή

Η δραματική μείωση των ανθρώπινων, τεχνολογικών και οικονομικών πόρων στον υγειονομικό τομέα θέτει σε επανεξέταση, μεταξύ άλλων, τη σημασία και τις επιπτώσεις της βιοϊατρικής και φαρμακευτικής καινοτομίας στη βιομηχανία ιατρικής περίθαλψης. H αύξηση της δαπάνης για την υγεία, στη χώρα και διεθνώς, δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση του όγκου και των τιμών, αλλά παραλλήλως στα φαινόμενα της ταχείας καινοτομικής εναλλαγής των φαρμακευτικών και βιοϊατρικών προϊόντων. 

Η καινοτομία στη φαρμακευτική περίθαλψη συνιστά ένα σύνθετο και πολυδιάστατο φαινόμενο, το οποίο, όπως προκύπτει από τη σχετική επιστημονική τεκμηρίωση, συνεισφέρει θετικά στην υγεία και την ποιότητα ζωής της σχετιζόμενης με την υγεία, αλλά, επίσης, συνδράμει στην ανάπτυξη της ερευνητικής βιομηχανίας και στην οικονομική μεγέθυνση μέσω της αύξησης του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Η επίδραση των παραμέτρων αυτών οφείλει να συνεκτιμάται διά μέσου της συστηματικής πολυκριτηριακής αξιολόγησης και αναπόφευκτα επιβάλλει μεταρρυθμίσεις στη φαρμακευτική αγορά, καθώς και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων μέσω ρυθμιστικών παρεμβάσεων. 

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι αναγκαίος ο συγκερασμός αφενός του ελέγχου του κόστους εξαιτίας των πεπερασμένων προϋπολογισμών και αφετέρου της αύξησης της δαπάνης λόγω της καινοτομικής πλημμυρίδας, διά των κατάλληλων διαρθρωτικών αλλαγών στις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, στο βαθμό κατά τον οποίο έχει ισχύ η διατύπωση ότι «το μέλλον της ιατρικής περίθαλψης είναι τεχνολογικό και καινοτομικό». 

Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται η προσέγγιση του θέματος υπό το πρίσμα της διεθνούς εμπειρίας και πρακτικής με προφανή σκοπιμότητα τη θεμελίωση μιας τεκμηριωμένης φαρμακευτικής πολιτικής στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής υγείας, δεδομένου ότι συνιστά ύψιστη προτεραιότητα η ανάληψη της σχετικής πολιτικής και επιστημονικής ευθύνης για το σχεδιασμό, τη διαχείριση και τον έλεγχο της βιοϊατρικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας, η οποία συγκροτεί το μέλλον της ιατρικής περίθαλψης.


Add: 2016-03-17 07:40:09 - Upd: 2024-01-29 15:30:24